Din varukorg är för närvarande tom!
Egen granola med smak av äpplen och kanel

Att göra sin egen granola brukar bli väldigt gott. Denna variant är smaksatt med äppeljuice och kanel och dessutom finns egentorkade äppelbitar i.
Ingredienser till en stor burk
- 1 dl sötmandel
- 4 dl havregryn
- 1 msk malen kanel
- 1 dl konc äppeljuice (man kan ta 3 dl vanlig äppeljuice och reducera den till 1 dl)
- 1/4 dl honung
- 1/4 dl olja
- 1-1,5 dl torkade äppelbitar
- 1/2 -1 dl solroskärnor
- 1/2 dl linfrön (hela)
Gör så här:
Torka äppelbitarna: Skär 4-5 äpplen i mindre bitar, ca 0,5 cm tjocka. Lägg äppelbitarna jämnt fördelade på en plåt och låt torka i mitten av ugnen i ca 75 grader, i flera timmar. Vänd på äppelbitarna då och då och håll ugnsluckan lite på glänt. När de verkar hårda kan man låta dem svalna och eftertorka i rumstemperatur någon dag.
Granola: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka sötmandeln och blanda med havregryn och kanel i en skål. Vispa ihop äppeljuice, honung och olja i en separat skål. Häll juiceblandningen över havregrynsblandningen och blanda väl. Fördela den smuliga röran jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara en del klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Efter ca 30-40 minuter brukar det vara klart. Håll lite koll och känn efter så havregrynsglumparna stelnat innan plåten tas ut. När havregrynsklumparna svalnat blandar man dem med linfrön, solrosfrön och äppelbitarna. Förvara granolan i en behållare med lock, gärna en glasburk. Avvakta med att sätta på locket ifall du inte är helt säker på att granolan är helt torr.
Theres Lundén
Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Egen granola med smak av äpplen och kanel”
[…] Fler frukostrecept: Scones och timjante, Kalljästa tomatbröd, Banan – och blåbärssmothie, Egen granola med smak av äpplen och kanel […]
Det här receptet på granola låter helt underbart! Jag älskar smaken av äpple och kanel, och så enkelt att göra själv. Ser fram emot att testa det snart! Tack för inspirationen!
Vad kul 🙂
Lämna ett svar