Din varukorg är för närvarande tom!
Banan – och blåbärssmothie
Banan – och blåbärssmoothie
Det här är en smoothie jag tillverkar på Grekisk naturell yogurth. Jag använder frysta bananer, grädde, mjölk, steviaströ och frysta blåbär. Den kan, om man inte tar så mycket grädde och mjölk, nästan bli som glass i konsistensen, vilket kan bli jättegott om det är det man är ute efter. Vill man kunna dricka den med sugör behöver man dock späda den så att den blir ganska lös och dessutom försöka få tag på sugrör med en grövre diameter än vad man vanligtvis kan finna i livsmedelsbutikerna. Det går att byta ut yoghurten mot mjölk och jag hoppas att du känner dig fri att experimentera med både dosering och ingredienser. Meningen är aldrig att du ska behöva följa våra recept till punkt och pricka ifall du får feeling och blommar ut i kreativitet.
Kombinationen blåbär och banan
När jag var liten tog min pappa alltid med mig till en Italiensk glassbar efter att jag varit hos tandläkaren, vilket gjorde att jag fullkomligt älskade att gå till tandläkaren. Det var alltid våffla som gällde, strutar var enligt pappa inte ens att tänka på och glassen var alltid densamma. En kula blåbär och en kula banan. Jösses! Vilken smakexplosion det blev och vilka spår det satte i mina smaklökar! Ända sedan dess håller jag denna kombination som en av de bästa och när jag blundar är jag där igen, sittandes i en glassbar på Götgatan på Södermalm någonstans mellan 1975 -78 tillsammans med min pappa.
Att sprida det goda
Det blir ju lätt att allt man själv upplevt som gott, vill man även ge till sina barn. För mig är det väldigt många smakminnen från min uppväxt som smiter in i mina barns liv. Jag njuter i stora drag att få se hur deras smaklökar går samma upptäckarstigar som mina en gång i tiden gjorde. Det är vansinnigt spännande att placera favoritsmaker på det sättet.Vad vore livet utan smaksensationer?
Frysa bananer
Äntligen har de tråkiga bananerna blivit till en resurs. När halva klasen börjar bli brunprickig eller till och med bruna, är det dags för dem att landa i fryssen. Jag skalar bananerna och delar dem i två längsgående bitar och fryser dem. Så enkelt och så gott!
Ingredienser
Ca 4- 5 dl naturell Grekisk yogurth
0,5 – 1 dl grädde
0,5 – 1,5 dl mjölk
3 frysta bananer delade på hälften
1- 2 dl frysta blåbär
1-2 msk steviaströ ( kan uteslutas)
Gör så här: Ta fram en hög och vid tillbringare och häll ner alla andra ingredienser, gärna mjölken och yoghurten först. Mixa allt med en stavmixer till lagom konsistens och häll upp i glas och njut. Smothien går bra att förvara i kylskåp i 10 – 20 minuter innan servering.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar