Banan – och blåbärssmothie

Banan – och  blåbärssmoothie

Det här är en smoothie jag tillverkar på Grekisk naturell yogurth. Jag använder frysta bananer, grädde, mjölk, steviaströ och frysta blåbär. Den kan, om man inte tar så mycket grädde och mjölk, nästan bli som glass i konsistensen, vilket kan bli jättegott om det är det man är ute efter. Vill man kunna dricka den med sugör behöver man dock späda den så att den blir ganska lös och dessutom försöka få tag på sugrör med en grövre diameter än vad man vanligtvis kan finna i livsmedelsbutikerna. Det går att byta ut yoghurten mot mjölk och jag hoppas att du känner dig fri att experimentera med både dosering och ingredienser. Meningen är aldrig att du ska behöva följa våra recept till punkt och pricka ifall du får feeling och blommar ut i kreativitet.

Kombinationen blåbär och banan

När jag var liten tog min pappa alltid med mig till en Italiensk glassbar efter att jag varit hos tandläkaren, vilket gjorde att jag fullkomligt älskade att gå till tandläkaren.  Det var alltid våffla som gällde, strutar var enligt pappa inte ens att tänka på och glassen var alltid densamma. En kula blåbär och en kula banan. Jösses! Vilken smakexplosion det blev och vilka spår det satte i mina smaklökar! Ända sedan dess håller jag denna kombination som en av de bästa och när jag blundar är jag där igen, sittandes i en glassbar på Götgatan på Södermalm någonstans mellan 1975 -78 tillsammans med min pappa.

Att sprida det goda
Det blir ju lätt att allt man själv upplevt som gott, vill man även ge till sina barn. För mig är det väldigt många smakminnen från min uppväxt som smiter in i mina barns liv. Jag njuter i stora drag att få se hur deras smaklökar går samma upptäckarstigar som mina en gång i tiden gjorde. Det är vansinnigt spännande att placera favoritsmaker på det sättet.Vad vore livet utan smaksensationer?

Frysa bananer
Äntligen har de tråkiga bananerna blivit till en resurs. När halva klasen börjar bli brunprickig eller till och med bruna, är det dags för dem att landa i fryssen. Jag skalar bananerna och delar dem i två längsgående bitar och fryser dem. Så enkelt och så gott!

Ingredienser
Ca 4- 5 dl naturell Grekisk yogurth
0,5 – 1 dl grädde
0,5 – 1,5 dl mjölk
3 frysta bananer delade på hälften
1- 2 dl frysta blåbär
1-2 msk steviaströ ( kan uteslutas)

Gör så här: Ta fram en hög och vid tillbringare och häll ner alla andra ingredienser, gärna mjölken och yoghurten först. Mixa allt med en stavmixer till lagom konsistens och häll upp i glas och njut. Smothien går bra att förvara i kylskåp i 10 – 20 minuter innan servering.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *