Odla egna gurkor inomhus – steg för steg

Tänk att slippa köpa gurkor och att odla dem inomhus utan växtbelysning under kanske en eller två månader, innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Så kan det bli om man odlar gurka inomhus och smaken, herregud smaken!

Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. ”Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt. Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen och att barnen ska styra det vi odlar. Tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya! Det var riktigt spännande att testa en för oss ny gröda inomhus! Skulle vårt österfönster med endast 5 – 6 timmars sol räcka för att plantorna skulle producera gurkor och i så fall hur många skulle det bli? Nu har det gått flera år sedan vi odlade gurkor i fönster för första gången och vi har lärt oss massor.

Ju mer sol desto flera gurkor

I vårt fönster med begränsat antal soltimmar, 5 – 6 timmar, kunde vi på varje gurkplanta få ut cirka10 slanggurkor. Vi tyckte att det var fantastiskt att kunna få så stora skördar där vi odlade. Samtidigt blev vi nyfikna på hur mycket man kunde få ut på en planta om man odlade i ett fönster i söderläge, med mer än 10 timmars sol. Vi knackade på hos våra grannar och lämnade över ett par plantor, redan gödslade och planterade i slutkrukor. Grannarna fick ännu mer skörd, upp till 20 gurkor på varje planta.

Till en början slokade plantorna i den gassande solen och grannarna blev lite oroliga för gurkorna. Men efter riklig vattning återhämtade sig plantorna i skymningen och var riktigt ståtliga under nästkommande dag. Det visade sig att de under hela säsongen behövde ge sina gurkplantor i söderfönstret mycket mer än vad vi behövde i vårat österfönster.

Två stalltips

Två värdefulla detaljer med att odla gurka inomhus som vi lärt oss är att man kan klippa sticklingar av gurkor för att göra nya plantor, och bekämpa spinnkvalster med kiselgur. Sticklingarna fungerar utmärkt att använda både till nya krukor inomhus men även till odling utomhus eller i växthus.

Läs mer : Gurkdöden – spinnkvalster, Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX, Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla egna gurkor inomhus – steg för steg”

  1. Profilbild för A-Maria Quarzell
    A-Maria Quarzell

    Tack för värdefull information åter igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *