Din varukorg är för närvarande tom!
Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning

Jag tog mig i kragen och lagade cannelloni. Fyllda pasta rullar med ricotta, mascarpone och pesto gjordes av färsk egenknådad pastadeg som dränktes i en mustig tomatsås och toppades med parmesan. Den kvällen blev jag särdeles populär!
Att få högsta betyg av alla i familjen samtidigt, av en rätt man lagar för första gången, tillhör inte vanligheterna. Men när det sker ger det en rejäl egokick! Så när ett sådant unisont och poistivt genmäle ljuder, känner jag att jag får någon slags upprättelse för ( enligt min familj) tidigare misslyckade smakkombinationer, produkter och konsistenser. Jag kan bara hålla med min familj, denna middag var enastående och som vanligt när det gäller Italiensk mat, så fantastisk självkomponerande i dess enkla smaker. Vi tycker att lite mindre cannelonirullar är att föredra än färre och stora.
Det är några kök som älskas särdeles mycket av oss, det asiatiska för dess krispiga konsistenser och umamismaker, det svenska som är en blandning av tradition och nya kulturers mat, det amerikanska för att det är så extra allt, det grekiska för dess rena och syrliga smaker och det Italienska som är så i all enkelhet perfekt i dess konsistenser och smakkombinationer, många gånger tack vare en endaste grödas inverkan – tomaten!
Det första du behöver göra när du ska laga denna rätt är att sätta på ugnen på 225 gader!
Färsk pasta
Man kan köpa färska pastaplattor eller göra degen själv, det spelar egentligen ingen roll, förutom att det blir godare och är mycket roligare att öra degen själv. En bra detalj att känna till när det gäller egentillverkad pasta deg, är att om den förvaras över natten i kylen blir den hårdare och väldigt svår att hantera i en handvevad pastamaskin. Så vid egen tillverkning av pastadeg rekommenderar jag dig att göra degen i skapligt nära anslutning till måltiden. Har du ingen pastamaskin ( en sådan på bilden ovanför) går det alldeles utmärkt att kavla degen för hand.
Ingredienser till färsk pasta
- 5 dl durumvetemjöl
- 4 ägg
- salt
- ev några stänk vatten
- Kavel och pastamaskin
Gör så här: Blanda ihop mjöl, ägg, salt och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. När degen känns bra, dela upp den i mindre bitar och kör dem genom pasta maskinen. Först med den grövsta inställningen och sedan samma bit om och om igen på finare och finare inställning tills du anser att du får till en bra tjocklek. När degen är lagom tjock skär du ut fyrkantiga plattor, antingen för hand, med ett mått eller med en sådan där snurrskärare som på bilden ovan. Med snurrskäraren går det väldigt fort och alla plattor blir lika stora.
Ingredienser fyllning
- 1 burk ricotta
- 0,5 burk mascarpone
- 1 dl riven ost, kan vara vilken ost som helst men jag använde hälften parmesan och hälften prästost.
- 2 – 6 msk basilikapesto.
- Salt efter tycke och smak.
- Några kvarnvarv nymalen svartpeppar.
- 1 pressad vitlök eller som jag hade i detta recept, en klick vitlökssmör.
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och låt dem gärna stå ett tag och beblanda sina smaker med varandra.
Tomatsås
Vi älskar tomatsås och en stor del av tomaterna vi odlat och skördat på Takfarmen genom åren, har blivit till krossade tomater. Först genom ugnsbakning och sedan frysning. Vissa år har vi haft tomatsås ända fram till juli. Om man nu inte har lyxen att använda egen tomater, vilket inte heller jag hade vid denna rätt då vi var i stugan när jag lagade den, går det alldeles utmärkt med köpekrossade tomater. Tänk på att såsen ska vara blaskigare än vanlig tomatsås då pastadegen snor en del vatten och ugnsgratineringen gör att mycket vätska dunstar.
Ingredienser tomatsås
- Krossade tomater ca 400 g
- 2 dl vatten ( kan behövas mer vatten om det kokar länge)
- 1 pressad vitlök eller som i det här fallet en klick vitlökssmör
- 1-3 msk tomatpuré
- Salt efter smak och behov
- Några varv med svartpepparkvarnen
- Gärna en grönsaksbuljongtärning eller egen buljong.
- Ev ett par matskedar pesto eller en tsk torkad oregano om du vill ha såsen lite kryddigare.
Gör så här: Häll ner alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småkoka/ sjuda. Späd med mer vatten om den tjockar till sig och rör lite då och då i kastrullen så att det inte bränner fast. När såsen småkokat i 10 – 30 min och du tycker att den smakar bra är det dags att ta den av spisen och ev smaksätta med mer salt så att du får en sälta du anser behaglig.
Att rulla ihop och fylla cannelloni innan ugnsgratinering
Ingredienser
En bit parmesan att riva över rullarna när de ligger under tomatsåsen.
Ta fram en ugnssäker form och pensla lite olja i den. När alla pastafyrkanter är utskurna brukar jag lägga dem en och en i handen och därefter klicka i lite fyllning med en sked för att sedan rulla ihop dem varsamt. Jag försöker få fyllningen att ligga så jämt som möjligt i rullen så att den verkligen blir fylld. Varje enskild rulle läggs med skarven mot den ugnssäkra och smorda formen och formen fylls på, de kan ligga trångt. När formen är fylld skopas tomatsåsen över rullarna och sedan river man parmesanen över tomatsåsen. Skjuts in i ugnen och gratinera i mitten av ugnen på 225 i ca 20 – 30 min eller tills osten fått en vacker yta och det bubblar i tomatsåsen.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar