Cannelloni – på egen pastadeg med krämig fyllning

Canneloni med pestofyllning och tomatsås.

Jag tog mig i kragen och lagade cannelloni. Fyllda pasta rullar med ricotta, mascarpone och pesto gjordes av färsk egenknådad pastadeg som dränktes i en mustig tomatsås och toppades med parmesan. Den kvällen blev jag särdeles populär!

Att få högsta betyg av alla i familjen samtidigt, av en rätt man lagar för första gången, tillhör inte vanligheterna. Men när det sker ger det en rejäl egokick! Så när ett sådant unisont och poistivt genmäle ljuder, känner jag att jag får någon slags upprättelse för ( enligt min familj) tidigare misslyckade smakkombinationer, produkter och konsistenser. Jag kan bara hålla med min familj, denna middag var enastående och som vanligt när det gäller Italiensk mat, så fantastisk självkomponerande i dess enkla smaker. Vi tycker att lite mindre cannelonirullar är att föredra än färre och stora.

Det är några kök som älskas särdeles mycket av oss, det asiatiska för dess krispiga konsistenser och umamismaker, det svenska som är en blandning av tradition och nya kulturers mat, det amerikanska för att det är så extra allt, det grekiska för dess rena och syrliga smaker och det Italienska som är så i all enkelhet perfekt i dess konsistenser och smakkombinationer, många gånger tack vare en endaste grödas inverkan – tomaten!

Det första du behöver göra när du ska laga denna rätt är att sätta på ugnen på 225 gader!

Färsk pasta

Man kan köpa färska pastaplattor eller göra degen själv, det spelar egentligen ingen roll, förutom att det blir godare och är mycket roligare att öra degen själv. En bra detalj att känna till när det gäller egentillverkad pasta deg, är att om den förvaras över natten i kylen blir den hårdare och väldigt svår att hantera i en handvevad pastamaskin. Så vid egen tillverkning av pastadeg rekommenderar jag dig att göra degen i skapligt nära anslutning till måltiden. Har du ingen pastamaskin ( en sådan på bilden ovanför) går det alldeles utmärkt att kavla degen för hand.

Ingredienser till färsk pasta

 • 5 dl durumvetemjöl
 • 4 ägg
 • salt
 • ev några stänk vatten
 • Kavel och pastamaskin

Gör så här: Blanda ihop mjöl, ägg, salt och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. När degen känns bra, dela upp den i mindre bitar och kör dem genom pasta maskinen. Först med den grövsta inställningen och sedan samma bit om och om igen på finare och finare inställning tills du anser att du får till en bra tjocklek. När degen är lagom tjock skär du ut fyrkantiga plattor, antingen för hand, med ett mått eller med en sådan där snurrskärare som på bilden ovan. Med snurrskäraren går det väldigt fort och alla plattor blir lika stora.

Ingredienser fyllning

 • 1 burk ricotta
 • 0,5 burk mascarpone
 • 1 dl riven ost, kan vara vilken ost som helst men jag använde hälften parmesan och hälften prästost.
 • 2 – 6 msk basilikapesto.
 • Salt efter tycke och smak.
 • Några kvarnvarv nymalen svartpeppar.
 • 1 pressad vitlök eller som jag hade i detta recept, en klick vitlökssmör.

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och låt dem gärna stå ett tag och beblanda sina smaker med varandra.

Tomatsås

Vi älskar tomatsås och en stor del av tomaterna vi odlat och skördat på Takfarmen genom åren, har blivit till krossade tomater. Först genom ugnsbakning och sedan frysning. Vissa år har vi haft tomatsås ända fram till juli. Om man nu inte har lyxen att använda egen tomater, vilket inte heller jag hade vid denna rätt då vi var i stugan när jag lagade den, går det alldeles utmärkt med köpekrossade tomater. Tänk på att såsen ska vara blaskigare än vanlig tomatsås då pastadegen snor en del vatten och ugnsgratineringen gör att mycket vätska dunstar.

Ingredienser tomatsås

 • Krossade tomater ca 400 g
 • 2 dl vatten ( kan behövas mer vatten om det kokar länge)
 • 1 pressad vitlök eller som i det här fallet en klick vitlökssmör
 • 1-3 msk tomatpuré
 • Salt efter smak och behov
 • Några varv med svartpepparkvarnen
 • Gärna en grönsaksbuljongtärning eller egen buljong.
 • Ev ett par matskedar pesto eller en tsk torkad oregano om du vill ha såsen lite kryddigare.

Gör så här: Häll ner alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småkoka/ sjuda. Späd med mer vatten om den tjockar till sig och rör lite då och då i kastrullen så att det inte bränner fast. När såsen småkokat i 10 – 30 min och du tycker att den smakar bra är det dags att ta den av spisen och ev smaksätta med mer salt så att du får en sälta du anser behaglig.

Att rulla ihop och fylla cannelloni innan ugnsgratinering

Ingredienser

En bit parmesan att riva över rullarna när de ligger under tomatsåsen.

Ta fram en ugnssäker form och pensla lite olja i den. När alla pastafyrkanter är utskurna brukar jag lägga dem en och en i handen och därefter klicka i lite fyllning med en sked för att sedan rulla ihop dem varsamt. Jag försöker få fyllningen att ligga så jämt som möjligt i rullen så att den verkligen blir fylld. Varje enskild rulle läggs med skarven mot den ugnssäkra och smorda formen och formen fylls på, de kan ligga trångt. När formen är fylld skopas tomatsåsen över rullarna och sedan river man parmesanen över tomatsåsen. Skjuts in i ugnen och gratinera i mitten av ugnen på 225 i ca 20 – 30 min eller tills osten fått en vacker yta och det bubblar i tomatsåsen.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *