I våra odlingar formligen sprutar det med broccolibuketter från sommar till sen höst. Vi spar överflödig broccoli i frysen och kan under hela året äta av egen broccoli. Det här är en enkel broccolisoppa.
Ingredienser till 3-4 port
1-1, 5 broccolihuvud
2 potatisar
1 liten gul lök
1 liter vatten
1 buljongtärning
Örtsalt
2 dl grädde
Ugnsrostad broccoli med pumpafrön
0,5 broccolihuvud
någon näve pumpakärnor
någon skvätt rapsolja
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka löken, skala och skär potatis och broccolin till soppan i mindre bitar. Koka det i vattnet tillsammans med buljongtärningen. När broccolin känns mjuk tas kastrullen från plattan och soppan mixas slät. Tillsätt grädde och örtsalt och låt koka upp innan servering. Ifall soppan känns för blaskig, red den med lite maizena. Skiva broccolin som ska ugnsrostas i tunna skivor. Fördela jämnt i en ugnsform strö ut pumpakärnor och ringla över olja. Rosta i ugnen tills det fått färg och broccolin verkar knaprig.
Servera denna broccolisoppa med ett gott bröd.
Tips!
Ersätt 1 dl vatten med vitt torrt vin.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar