Din varukorg är för närvarande tom!
Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta
Nu har vi börjat skörda broccoli
Redan innan midsommar producerar våra broccoliplantor i skogsträdgården sina första buketter. De är så otroligt goda så det är svårt att hålla fingrarna i styr påväg till köket. En av buketterna råkade slinka ner i min mage när jag satt i bilen och styrde hemåt mot Västerås. Jag tror att det är en av de godaste broccolibuketter jag ätit i hela mitt liv.
Vår favoritsort vi odlar för närvarande heter Green Magic och det är en F1-hybrid, dvs en korsningsbroccoli som inte ger dugliga frön ifall den skulle blomma och gå upp i frö. Vilket vi inte heller vill att den ska göra. Vi vill skörda buketter och inte frön från våra broccoliplantor och den här sorten visade sig motsvara våra förväntningar av hur vi vill att en broccoli ska vara. Både till smak, färg och växtsätt.
Portionsförpackad mat
Broccoli är ju en fantastisk grönsak då den under lång tid producerar portionsförpackad mat man successivt kan skörda av. Inte som en morot eller rödbeta som man skördar vid ett tillfälle, drar upp och äter upp. Nej! Broccolin ger skörd över en lång tidsperiod och den stimuleras av att man skördar kontinuerligt. Se bara till att den har mycket näring och att den får vatten.
De klarar att frysa
Genom att bryta eller skära av buketter som knoppas håller man ner blomningen och sprider på så sätt ut skörden. Vårt rekord är att skörda broccoli ända in i februari. Det är ju inte så att själva växten växer under vintern men blomknopparna tål kyla ett par månader och klarar av att stå där ute och se vackra ut. Om man slipper skadedjur och kylan är konstant är ett riktigt bra ställe att förvara broccolin på.
Små vintersådda plantor
Jag planterade ut vår vintersådda broccoli redan i april i år. Det var lite av ett experiment att plantera ut små spensliga broccoliplantor, ca 5cm höga, så tidigt. Vanligtvis brukar plantorna planteras ut under maj och vara mellan 20 -30 cm höga och med kraftiga rotsystem. Men jag måste testa nya vägar och metoder för att inte sitta fast i idéer och metoder och det fungerade.
Samtidigt som vi planterade ut de små plantorna applicerade vi bamburibborna från ett gammalt bambujalusi över pallkragarna. De är det bästa fiberdukshjälpmedel för pallkragar jag någonsin använt under alla mina odlingsår. Går de sönder kan man använda dem som tändved. Sedan täckte vi jorden med hösilage, vattnade rejält och la på fiberduken för att skapa ett gynnsammare mikroklimat. Vi täcker ju inte någon kål mot skadedjur utan bekämpa skadedjuren genom att försöka klämma ihjäl dem för hand och använder bakteriepreparatet Thurex/ larvskydd om angreppen blir stora och oöverkomliga.
Så här kraftiga och vackert djupgröna är våra broccolibuketter under midsommarveckan. Det spelar ingen roll om majvärmen är hysteriskt hög som i år eller om den är mer normal som 2016 och 2017. Vi har skördat buketter från midsommarveckan de senaste tre åren i odlingszon 3.
Knäck av buketterna
Har jag ingen kniv eller sekatör med mig när jag ska skörda så knäcker jag bara av buketterna. Låter man broccolin gå upp i blom blir buketterna och stjälkarna träiga och trådiga. Skörda alla buketter, även de som är små, de blir inte större även om om du väntar. Skulle dina plantor gå upp i blom ska du ändå skörda buketterna, de passar bra till soppor eller till broccolibiffar. Har dina broccoliplanter ränt i väg och blommar för fullt bör du kapa av dem ca 10 cm från marken. På så vis kommer plantan börja om att producera buketter. Glöm inte att gödsla och vattna runt plantorna när du klippt ner dem.
Det är så här vi vill ha våra buketter, knutna och med en frisk djupgrön färg som buketterna i mataffärerna aldrig i princip har. Det här är fantastisk mat och som alltid smakar det hemodlade otroligt mycket mer än det man köper i affären.
Tips på hur du lagrar broccoli kan läsas i inlägget ”Frysa broccoli” och ”Håll skörden färsk länge”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta”
Jätteintressant att man kan skörda länge och ändå sedan skära ned dom så fortsätter dom att producera Tack för det
Lämna ett svar