Arancini – friterade risbollar med pecorino

Aranchihi risbollar Farbror GrönOemotståndliga risbollar som här serveras med en kall tomatsås med smak av basilika. Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större.

Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Olja till fritering

Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Tomatsås
Det här är en supersnabb tomatsås som funkar till det mesta. Här serverad kall till de nyfriterade risbollarna.

Ingredienser
1 burk krossade tomater
2 msk pesto
1 msk ramslöksolja
2 tsk grönsaksbuljong
1 msk rårösocker
Örtsalt efter behov och smak

Gör så här: Häll i en burk krossade tomater i en kastrull och stavmixa till lagom konsistens. Häll därefter i alla ingredienser utom örtsaltet. Låt koka på medelhetvärme under lock men med viss omröring då och då i ca 10-15 minuter. Slutkrydda med örtsaltet och servera den varm eller kall till risbollarna.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *