Din varukorg är för närvarande tom!
Arancini – friterade risbollar med pecorino
Oemotståndliga risbollar som här serveras med en kall tomatsås med smak av basilika. Det här receptet räcker till ca 14 bollar i köttbullestorlek modell större.
Ingredienser
2 dl Carnaroliris
2 ägg
1 dl finhackad persilja
150 g pecorino eller parmesanost
Salt och peppar efter smak
2 dl ströbröd
1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
Olja till fritering
Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.
Tomatsås
Det här är en supersnabb tomatsås som funkar till det mesta. Här serverad kall till de nyfriterade risbollarna.
Ingredienser
1 burk krossade tomater
2 msk pesto
1 msk ramslöksolja
2 tsk grönsaksbuljong
1 msk rårösocker
Örtsalt efter behov och smak
Gör så här: Häll i en burk krossade tomater i en kastrull och stavmixa till lagom konsistens. Häll därefter i alla ingredienser utom örtsaltet. Låt koka på medelhetvärme under lock men med viss omröring då och då i ca 10-15 minuter. Slutkrydda med örtsaltet och servera den varm eller kall till risbollarna.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar