Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan

Visste du att hela maskrosplantan är supernyttig? Här har vi använt maskrosknoppar och gjort en härlig sidorätt. Roten kan göras till kaffe, bladen kan man ha i sallad, blommorna kan bli till saft och vin.

Det är alltid roligt när man hittar användningsområden för sådant som man annars inte gillar. Ogräs till exempel. Det kan vara ett riktigt otyg i en odling eller trädgård. Men vissa ogräs kan faktiskt göra nytta också. Våtarv kan användas som sallad, kirskål kan göras till chips och löktrav kan användas för att få en lökaktig smak i en pesto.

När det handlar om maskrosor kan man ta hand om hela växten och vad man gör av de olika delarna är det bara fantasin sätter gränser för. I veckan grävde vi upp en massa maskrosplantor. Att bara slänga dem i komposten kändes fel. Vi gjorde istället vårt egna kaffe på rötterna som vi ugnsrostade. Det kommer vi skriva mer om i ett eget inlägg. Bladen kan man använda likt rucola om man vill. Vi tycker kanske inte att maskrosbladen är så värst goda. Johannes kom på att han kunde göra ogräsgödsel av dem. Några blommor hade inte slagit ut ännu så det fanns jättemånga knoppar att ta hand om. Något som är väldans gott är nämligen att fräsa knopparna och äta som tillbehör.

Ingredienser till frästa maskrosknoppar

  • maskrosknoppar
  • en skvätt olja
  • salt och peppar
  • ev finriven parmesan

Skörden:

Se till att hitta en plats där det växer massvis med maskrosplantor ( torde vara ganska lätt att hitta). Eftersom det är knopparna man vill åt behöver man vara ute i ”rätt” tid när man skördar. När det finns en massa utslagna gula maskrosor överallt är det lite svårt att hitta en massa knoppar. Man behöver alltså ta med sig skördekorgen ut innan knopparna blivit till blommor, eller leta långt ner i plantan efter nya. Nyp av knopparna precis där stjälken börjar inunder knoppen. Eftersom maskrosknoppar är extremt goda vill man gärna ha ganska mycket, gärna flera deciliter.

Gör så här:

Skölj gärna knopparna innan du tillagar dem så att ev objudna gäster och ev jord och smuts ramlar bort. Vill du minimera beskan kan du låta knopparna ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet under några timmar eller under natten. Krama ur vattnet ur knopparna och låt dem torka innan du tillagar dem. Värm en stekpanna med en skvätt olja. Lägg i knopparna och fräs i några minuter. Salta och peppra och finriv lite parmesan på slutet och blanda ner i knoppfräset. Rör runt och servera på stört. Det är lite av en smaksak om man vill att de ska bli lite brända eller bara bli tillagade, du får pröva dig fram.

För den som verkligen har maskrosknoppar i massor kan man göra en pastarätt med någon typ av sås och därefter blanda ner maskrosknopparna. Men vi brukar oftast äta knopparna på stående fot, direkt ur pannan, som snacks.

Man kan också göra ogräsgödsel av hela plantan: Göra eget ogräsgödsel och ensilage

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

@farbrorgron.se

Har du testat att äta maskrosknopparna? Helt sagolikt goda! Vi äter dem oftast så här men man kan även slänga i lite vin och grädde och göra en pastasås. Kommer även lite info framöver om hur jag gör kaffe av deras rötter och ogräsensilage av blasten. Jag är även sugen på att göra maskrosvin i sommar. Vilken växt det här är!👌😀

♬ originalljud – Farbror Grön

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *