Rotselleri – skörda, lagra, laga

När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips.

Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att skördas. Du kanske mest känner igen rotselleri från mataffären och tycker att den bara är torr, tråkig och har en egendomlig doft. Då ska du veta att egenodlad rotselleri är något helt annat.

En egenodlad rotselleri är inte det minsta tråkig eller torr, åtminstone inte om man äter den när det fortfarande är relativt färsk. Smak och konsistens är så mycket trevligare än en trist köperotklump. Den kräver tid, tålamod och en smula envishet, men när du står där i landet i oktober, med jord upp till armbågarna och drar upp en rejäl knöl, då känns det helt klart värt det.

Lång startsträcka – men värd att vänta på

Det vanliga är att så inomhus redan i januari. Och sedan väntar ett långsamt växande fram till utplantering och även fortsättningsvis under hela sommaren. Inte förrän i september–oktober har knölen nått sin fulla potential. September är rotsellerins raketmånad, så vi brukar inte skörda innan dess. Vi har i år testat att kallså rotsellerin i vårt kallväxthus, med en värmematta under odlingstråget. Det gick riktigt bra och framöver kommer vi att skriva om det.

När är den redo

Rotselleri växer delvis ovan jord, så du kan ofta se toppen av knölen kika upp. Ibland ser den ut som en melon – men luras inte, undersidan kan vara ganska platt. Vi brukar skörda när storleken påminner om en grapefrukt eller större – om vi behöver den i köket, vill säga. Knölarna kan ligga kvar i jorden länge, ofta hela vägen fram till vintern. Täck med halm eller löv om du vill skydda mot frost. Om man har gödslat för dåligt blir rotklumparna små, det kan kännas lite trist. Men bli inte helt bedrövas för liten skörd – även en liten rotselleri är väldigt god. Till nästkommande säsong får du tredubbla din gödsling i rotselleriodlingen och därtill näringsvattna löpande under hela sommaren, så ska du se att rotsellerin blir kraftfull.

Lite motstånd får man räkna med

Att dra upp en rotselleri är ibland som att dra upp ett gammalt träd. Den har ett helt nätverk av rötter som gärna klamrar sig fast. Ha en grep eller spade nära till hands. Vi brukar ta bort blasten ganska omgående så att den inte tar så mycket plats, ifall vi vill förvara rotsellerin ett tag innan tillagning. De stjälkar som är fina och relativt späda sparar vi om vi vill göra örtsalt.

Förvara rotselleri – här är vad som funkar (och inte)

I jorden

Den absolut bästa platsen för lagring – låt den stå kvar! Rotsellerin trivs där ute tills kylan blir för skarp. Om den råkat frysa, låt den tina långsamt i kylskåpet innan du lagar till den.

På balkongen

Skördad men inte färdiglagad? Låt sellerin ligga på balkongen med lite jord kvar runt rötterna och blasten intakt. Den håller formen i flera veckor.

I rumstemperatur

Vissa grönsaker klarar sig bra i rumstemperatur, men det gäller definitivt inte för rotselleri. Sellerin blir trött och slapp redan efter ett dygn eller två.

I kylskåp

Har du plats i kylskåpet så är det en finfin plats för rotsellerin. Skär bort blasten, tvätta rotknölen skonsamt och lägg den i plastpåse. Den håller sig fräsch i flera veckor. Skalad rotknöl klarar sig kortare tid i kylen.

I frysen

Vill du frysa? Då gäller förvällning. Skala, skär i bitar, koka kort, kyl snabbt och frys in. Vi brukar styckfrysa bitarna först på en bricka innan de packas i påsar – mycket enklare att använda sen.

Att laga och njuta av rotselleri

När du väl smakat på en färsk, nyskördad rotselleri är det lätt att förstå varför man odlar den. Den är liksom en helt annan grönsak än butikens torra kusin.

En favorit här hemma är att skiva sellerin, steka i rapsolja och toppa med örtsalt – enkelt och vansinnigt gott. Fungerar fint som tillbehör till det mesta. Har du mycket skörd kan du ugnsbaka hela knölen – två timmar i 175 grader. Resultatet? En slags grönsaksbakpotatis deluxe.

Fler sätt att använda rotselleri

Blast: Blasten är också full av smak. Använd några stjälkar under säsong, och resten när du skördat hela knölen. Vi torkar ofta vår blast och använder i örtsalt.

Rötter: Något som är riktigt roligt är att äta de grova rottrådarna. Tvätta dem nog och koka, ugnsrosta eller fritera dem.

Koka: Koka bitar i saltat vatten tills de är mjuka – 5 till 15 minuter beroende på tjocklek.

Mos: Blanda kokt rotselleri med potatis nästa gång du gör mos – krämigt och fylligt!

I grytor & soppor: Tillsätt råa eller kokta selleribitar i grytor, soppor, gratänger och ugnsrätter – den milda smaken passar till det mesta.

Röror: Kokt och mosar eller mixad rotselleri är gott i pesto– eller hummusliknande röror.

Lycka till!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

September

Oktober

November ( Norrbottenturné)

December

Februari

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *