Din varukorg är för närvarande tom!
Majs – skörda, lagra och laga





Nu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.
Majs är en imponerande gröda som snabbt blir ett blickfång i vår trädgård. Plantorna växer höga och kraftiga, men de kräver både värme, utrymme och näringsrik jord för att utveckla sina karakteristiska kolvar längs stammen. Med rätt förutsättningar kan du få minst en kolv per planta – ibland två, om sommaren varit varm och hösten mild.

Pollinering – nyckeln till skörd
För att få fulla, fina kolvar är pollineringen avgörande. Majs är självfertil, men vinden behöver hjälpa till att sprida pollen från ”vippan” högst upp (den manliga delen) till ”håren” som sticker ut från kolven (den kvinnliga delen). Därför bör du odla majs i grupper om minst 10–30 plantor, så att pollenet har chans att spridas mellan dem.
Om du vill ge naturen en hjälpande hand kan du ta pollen från vippan och lätt slå det över kolvens trådar. Det kan vara avgörande för en lyckad skörd – särskilt om vädret inte samarbetar.


Skörda i rätt tid
Det finns tre huvudsakliga typer av majs: sockermajs, mjölmajs och popcornmajs.
- Sockermajs skördas när trådarna (”håret”) på kolven börjar torka och när ett litet tryck med nageln på ett korn släpper ut mjölkvit saft. Då är kolven som sötast! Bryt försiktigt av kolven genom att vicka och vrida den.
- Mjölmajs och popcornmajs får mogna längre på plantan. Vi skördar oftast i slutet av september eller början av oktober. Efter skörden plockar vi kolvarna ur från sina skyddande höljen och låter dem eftertorka inomhus. Ibland hittar vi fullt brukbara torra kolvar långt in på vintern, när man städar i odlingen.



Så lagrar vi majs
Färsk på platsen: Sockermajs ska skördas och ätas snabbt – gärna samma dag – eftersom sötman försvinner snabbt när sockret omvandlas till stärkelse. Mjöl- och popcornmajs kan däremot vara kvar på plantan länge, särskilt om hösten är torr, utan att ta skada.
Inomhus i rumstemperatur: Mjölmajs och popcornmajs ska torka som hela kolvar eller som lösa korn. Ta bort bladen och lägg kolvarna luftigt på en bricka. När kornen är hårda är de torkade. De håller i flera år om de förvaras torrt. Vi har exempelvis haft malt majsmjöl i tättslutande burkar i över två år utan att smaken försämrats.


I frysen: Sockermajs går bra att frysa in, antingen rå eller förvälld i någon minut. Man kan både frysa in kornen lösa, men det går även att frysa hela kolvar. Vi brukar förvälla kolvarna hela i någon minut och därefter skär vi bort kornen på vissa kolvar som vi fryser för sig.
Torkning: Mjölmajs och popcornmajs behöver torkas före malning eller poppning. Ta bort det yttre höljet och låt kolvarna ligga luftigt tills de är helt torra.

Tillaga & njut
Det sägs att vattnet ska koka redan innan du skördar sockermajs – då bevaras sötman bäst. Ju längre tid som går mellan skörd och tillagning, desto mer socker omvandlas till stärkelse. Resultatet blir en mindre söt kolv.
Sockermajs kan ätas på många sätt:
- Koka kolvarna och servera med smör, salt och en skvätt citron – en riktig klassiker.
- Grilla nyplockade kolvar, gärna marinerade i lime och chili.
- Blanda kokta majskorn med tacosås, limejuice och finhackad chili – perfekt till grillat eller i en wrap.
- Ät rå – om kolven är nyskördad och riktigt söt.
- Koka en majssoppa och toppa den med smulade nachochips
Mjölmajs måste torkas och malas till mjöl innan du använder den. Du kan mala i en kvarn eller mixer. Använd mjölet till att baka fröknäcke, tacobröd eller göra egna tostadas – resultatet blir både gott och lyxigt.
Popcornmajs är förstås perfekt att poppa – gärna i kastrull med lite olja och salt, eller varför inte smaksatt med paprika eller parmesan?
Recept på vårt goda fröknäcke:Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar