Din varukorg är för närvarande tom!
Lagringstips – frys in bondbönor

Har du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur!
Att odla egna bondbönor känns som en riktig lyx. De är betydligt matigare än många andra bönor, har en härligt grön smak och är mindre mjöliga i konsistensen. Det allra godaste är såklart att tillaga bönorna färska. Men om du får stor skörd, eller helt enkelt inte vill äta upp allt på en gång, finns det flera sätt att lagra dem.
Lästips: Odla bondbönor – från sådd till skörd
Bondbönor är en fantastisk växt att odla, tycker vi. Baljorna är stora och fyllda med 2–3 centimeter stora bönor. De är både goda, mättande och rika på protein. Bönorna bör inte ätas råa, men kan med fördel kokas, fräsas, friteras eller ugnsbakas.




Torka bondbönor
Torkning är en klassisk metod som vi tillämpar ibland. Vi väntar då med skörden tills baljorna nästan är helt torra och bönorna är riktigt mogna, gärna lite övermogna. Det är perfekt om vi till exempel vill göra egen bondbönsfalafel, eftersom falafel blir bäst av torkade, blötlagda bönor.
Torkade bondbönor får en något mjölig konsistens och passar utmärkt till just falafel eller vegetariska biffar – där den mjöliga konsistensen hjälper till att binda vätska.
Lästips om du vill lära dig mer om torkning för eget utsäde: Skörda bondbönor som färska eller till torkning

Frysa in bondbönor
När vi vill bevara en mer färsk känsla brukar vi frysa bönorna. Då skördar vi baljorna medan de fortfarande är gröna och bönorna inuti är ljust gröna. Man kan välja om det tunna skalet runtom varje böna ska tas bort innan frysningen eller inte. Om man gör det kan vi tipsa om en rolig grej – knaperstekta bondbönsskal.
För att frysa in bondbönor behöver man först förvälla dem. Koka bönorna i lättsaltat vatten i någon minut. Spola sedan dem i kallt vatten så att kokningen stannar av. Låt bönorna sedan rinna av och torka på en kökshandduk. Därefter kan man lägga dem i burkar eller fryspåsar och ställa in i frysen.
Tips: För att undvika att bönorna klibbar ihop kan man först frysa dem utspridda på en bricka (s.k. styckfrysning). När de frusit kan du samla dem i en gemensam behållare – då är det lätt att ta fram precis så många som du behöver.
När man ska använda de frysta bönorna behöver de tinas först. De kan kokas direkt eller tillsättas frysta i en gryta eller soppa (då tinar de upp i kastrullen tillsammans med allt annat gott).

Tips på vad du kan laga
En otroligt god rätt att laga med frysta bondbönor är en Ängsmatssoppa. Vi har inte skrivit ner vårt recept ännu, men det ligger på vår lista över recept att skriva snarast. Bondbönorna passar också fint som tillbehör till många olika maträtter. Ett enkel grej är att tina de frysta bönorna och blanda dem med saft från citron, finhackade rödlök och salt – supergott som en sidorätt eller lägga på bröd.
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar