Skräpmat – läckert snacks av bondbönsskal

Du slänger väl inte dina bondbönsskal? Dessa kan man äta när de sitter på bönorna eller göra något riktigt läckert utav. Det blir som en ny grönsak!

Mitt i middagen, när Theres skalat de förvällda bondbönorna, frågade hon mig: ”Vad gör vi med alla bondbönsskal?” I en annan familj kanske den frågan hade låtit en aning korkad, eftersom matavfall oftast läggs i komposten. Så är det inte alltid i vår familj. Om något avlägsnas på en ätbar växt hemma hos oss kan det kanske bli till något annat smarrigt. Blast, rötter, stjälkar, blad och skal som man kanske tänker är skräp är riktigt goda och ätbara på många grönsaker.

Att upptäcka något nytt

Bondbönsskal till exempel, det vill säga det tunna halvt genomskinliga höljet som omsluter den gröna bönan. Vissa människor tar alltid bort skalet och menar att det är lite hårt medan andra äter bondbönor med skal på. Det är lite av en smaksak. Om man kokar eller steker bondbönor tycker vi det är gott att ha skalet på. Den här dagen skulle Theres göra bondbönshumus och tyckte att skalen kändes lite för hårda för att kunna mixas till en jämn och slät konsistens.

Hur som helst. När en fråga som ”Vad ska vi göra med bondbönsskalen”? kommer kan jag gå all in och uppfinna något nytt. Kanske var jag för tillfället lite snacks-sugen för i mina tankar fick jag direkt upp bilden av något frasigt och knaprigt.

Bondbönsskal med flingsalt

Jag tog högen med bondbönsskal och la i en het panna med lite olja. När skalen blivit lite hårda och hade fått lite färg strödde jag över lite flingsalt och vips hade jag skapat: Knaperstekta bondbönsskal! Hela familjen åt upp allt i ett nafs. Vi enades om att detta förutom som snacks också skulle kunna vara ett perfekt topping till sallader och soppor, ja även som något knaprigt i en wrap.

Andra recept på temat skräpmat: Friterade potatisskal, skräpbuljong, Tomatsirap.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Skräpmat – läckert snacks av bondbönsskal”

 1. Profilbild för Marianne Johansson
  Marianne Johansson

  Åh, låter najs! Har inte odlat bondbönor men ja ska !
  Står inför samma dilemma nu, fast med rödbets stjälkar å blad … känns inte ok att slänga.
  Har du nåt bra tips ?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Rödbetsblad och stjälkar kan tex fräsas i lite olja och blandas med annat i en varm sallad. Bladen är också goda råa i en sallad. Det sägs att blad och blast på rödbeta innehåller relativt höga halter av nitrat. Därför ska man inte äta för mycket.

 2. Profilbild för Anna Holmqvist
  Anna Holmqvist

  Alldeles lysande!!! Måste testas.

 3. Profilbild för Inger härjerud
  Inger härjerud

  Jag har upptäckt ny mat i år. Glömde bort rädisor som gick i stock och blommade vackert med rosa blommor. Rätt som det var såg jag fröskidor och smakade. Det var så goda att hädanefter blir det mer blommande rädisor!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad kul att höra. Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *