Din varukorg är för närvarande tom!
Skräpmat – läckert snacks av bondbönsskal

Du slänger väl inte dina bondbönsskal? Dessa kan man äta när de sitter på bönorna eller göra något riktigt läckert utav. Det blir som en ny grönsak!
Mitt i middagen, när Theres skalat de förvällda bondbönorna, frågade hon mig: ”Vad gör vi med alla bondbönsskal?” I en annan familj kanske den frågan hade låtit en aning korkad, eftersom matavfall oftast läggs i komposten. Så är det inte alltid i vår familj. Om något avlägsnas på en ätbar växt hemma hos oss kan det kanske bli till något annat smarrigt. Blast, rötter, stjälkar, blad och skal som man kanske tänker är skräp är riktigt goda och ätbara på många grönsaker.
Att upptäcka något nytt
Bondbönsskal till exempel, det vill säga det tunna halvt genomskinliga höljet som omsluter den gröna bönan. Vissa människor tar alltid bort skalet och menar att det är lite hårt medan andra äter bondbönor med skal på. Det är lite av en smaksak. Om man kokar eller steker bondbönor tycker vi det är gott att ha skalet på. Den här dagen skulle Theres göra bondbönshumus och tyckte att skalen kändes lite för hårda för att kunna mixas till en jämn och slät konsistens.
Hur som helst. När en fråga som ”Vad ska vi göra med bondbönsskalen”? kommer kan jag gå all in och uppfinna något nytt. Kanske var jag för tillfället lite snacks-sugen för i mina tankar fick jag direkt upp bilden av något frasigt och knaprigt.
Bondbönsskal med flingsalt
Jag tog högen med bondbönsskal och la i en het panna med lite olja. När skalen blivit lite hårda och hade fått lite färg strödde jag över lite flingsalt och vips hade jag skapat: Knaperstekta bondbönsskal! Hela familjen åt upp allt i ett nafs. Vi enades om att detta förutom som snacks också skulle kunna vara ett perfekt topping till sallader och soppor, ja även som något knaprigt i en wrap.
Andra recept på temat skräpmat: Friterade potatisskal, skräpbuljong, Tomatsirap.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Skräpmat – läckert snacks av bondbönsskal”
Åh, låter najs! Har inte odlat bondbönor men ja ska !
Står inför samma dilemma nu, fast med rödbets stjälkar å blad … känns inte ok att slänga.
Har du nåt bra tips ?Rödbetsblad och stjälkar kan tex fräsas i lite olja och blandas med annat i en varm sallad. Bladen är också goda råa i en sallad. Det sägs att blad och blast på rödbeta innehåller relativt höga halter av nitrat. Därför ska man inte äta för mycket.
Alldeles lysande!!! Måste testas.
Jag har upptäckt ny mat i år. Glömde bort rädisor som gick i stock och blommade vackert med rosa blommor. Rätt som det var såg jag fröskidor och smakade. Det var så goda att hädanefter blir det mer blommande rädisor!
Vad kul att höra. Tack för tips!
Lämna ett svar