Din varukorg är för närvarande tom!
Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Tänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till nygräddade våfflor, pannkakor eller plättar. Vi brukar alltid koka en stor sats med jordgubbs- och rabarbersylt och njuter av den året runt!
Vi har gjort den här sylten varje år de senaste 12 åren, ingen annan sylt kommer ens i närheten av denna sylt. Kombinationen jordgubbar och rabarber är fantastisk, kombinationen av det söta och det syrliga gör så att 1 +1 blir 3. Var denna sylt än hamnar, på plättar pannkakor, istället för hallonsylt i hallongrottorna eller varm på glassen, så blir det perfekt. Hoppas att du kommer att älska den lika mycket som vi!
Ingredienser
- 1 kg jordgubbar
- 1 kg rabarber
- 1 vaniljstång
- 1 kg strösocker
- 2 tsk röd Melatin (för sylt)
- Atamon (valfritt, som konserveringsmedel)
Gör så här:
Skiva jordgubbarna och rabarbern. Om rabarbern är grov i skalet kan det vara bra att dra bort det yttersta lagret. Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till kastrullen. Värm upp blandningen på medelvärme och rör om tills den börjar koka. Låt koka i ca 5 minut. Rör ner Melatin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt sylten småkoka i ytterligare 2–3 minuter under omrörning. Häll den varma sylten i väl rengjorda glasburkar. Burkarna ska vara sköljda med kokhett vatten. Förslut burkarna direkt medan sylten fortfarande är varm. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kyl, oöppnade burkar kan hålla ett par år i kylskåp.




För längre hållbarhet:
Vill du att sylten ska hålla extra länge utan att förvaras i frysen? Då kan du använda Atamon: Häll kokande vatten i burkarna innan du fyller dem, och pudra i lite Atamon. Låt stå i 5–10 minuter, häll ut vattnet och fyll på med het sylt. Om du återanvänder burkar med metallock: koka locken i vatten tillsammans med lite Atamon i 5–10 minuter innan användning.
Tips!
- Vill du undvika konserveringsmedel? Frys sylten i mindre burkar, så håller den sig fräsch utan tillsatser.
- Blir sylten för lös? Koka upp den igen och tillsätt lite mer Melatin enligt anvisningarna – det går att justera i efterhand.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar