Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra på julbordet som på midsommarbuffén eller kräftskivan.
Kumminknäcke – 26 tefatsstora brödkakor
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk salt
- 2-3 tsk kummin
- 2 dl Rågmjöl, grovt
- 5 dl vetemjöl
- Ev flingsalt och solrosfrön
Gör så här: Smula ner jäst i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, salt och kummin (gärna mortlad) och rör tills jästen löst sig. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig med hjälp av elvisp med degkrokar eller förhand. Låt degen jäsa i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Nu gäller det att kavla degen så tunt som möjligt. Vi brukar ta en bit, kavla relativt tunt, trycka ut med en cirkel-form på ca 10 cm diameter. Därefter har vi kavlat tills degbiten varit några millimeter tjock. 3-4 brödkakor gräddar vi i taget på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ha timer på 8 minuter och därefter håller vi koll på bröden så att de får lite färg. Om ett bröd verkar ganska mjukt när det tas ut, brukar det betyda att det är lite för tjockt. Kavla tunnare nästa gång.
Efter gräddningen kan man låta bröden svalna på ett galler eller i en kökshandduk.
Fler brödrecept: Julbröd med filmjölk, lingon och nötter
Theres Lundén
Lämna ett svar