Odla ditt eget julpynt – skimrande julgranskulor

Att vallmon kan bli eget julpynt och leva vidare ytterligare en gång är fantastiskt! Inte nog med att man först får njuta av vallmon som knoppar innan själva blomningen, strax därefter står dess frökapslar majestätiskt i odlingen och bjuder på sin skönhet. När man till syvende och sist skördat dem och tömt dem på frön, kan de även bli till egenodlade julgranskulor med hjälp av lite färg och tråd. Få blommor har en så lång kedja av njutning som vallmon.

Tänk att det snart är jul igen och när vi kommer över den 22 december blir dygnen ljusare för varje dag som går. Men först ska vi in i det djupaste mörkret. Det är som om vi på sätt och vis går i ide här uppe i Skandinavien, både i kroppen och i knoppen kan jag tycka. Men mitt i allt det där mörka lyser tack och lov julen upp och kan och bör användas som en fixpunkt för vår glädje.

För oss, vår familj, är julen en underbar tid på många sätt och vis, inte minst för alla paket och härligt fet och onyttig mat. Men även att man från och med mellandagarna kan börja beställa alla nya frön på olika fröfirmor som slagit upp portarna för online beställningar. Från julafton är det också bara 11 dagar fram till den 4 januari då vi sår spenaten kallt utomhus och vårbruket tar sin början. Är det inte underbart? Men först ska vi planera och leva genom julen och planera bak och mat och göra eget julpynt, julgranskulor av vallmo.

Läs mer om våra jular här: Farbror Grön firar jul, Farbror Gröns julbord, Gör eget kryddat brännvin till julen, Körsbär i likör – En lovsång till en pralin som gått ur tiden!

Spenaten: Visst sår du spenaten kallt?


Så perfekta kulor

Att ytterligare kunna göra något med en av våra favoritväxter ”vallmo” känns verkligen underbart. När vi satt och sorterade frön ett år bestämde vi oss för att spara några av de vackraste frökapslarna, ja de som mössen i stugan ännu inte ätit upp. De är ju som de allra mest perfekta julgranskulor man kan tänka sig och så praktiskt att de är så lätta att de inte tynger ner grenarna. Visst kan man använda dem naturella, så som de ser ut när de ligger i skålen i bilden ovanför, men vi ville ta det några steg till.

Iordningställande

Vi utrustade oss med förkläden och munskydd och tog vår tillflykt till balkongen med de nyinköpta sprayfärgerna. Silver och guld bestämte vi att ville ha. ”Man måste ha munskydd!”, sa lilltjejen, ”det har jag sett på programmet Fixa rummet”. Sagt och gjort, vi rotade fram några skydd och satte igång.

Man får vara lätt på handen

Tidningar breddes ut på balkongens golv och förgyllning/ försilvringssarbetet tog vid. Att vallmokapslarna är så himla lätta ställde till en hel del problem. Vi fick vara ytterst försiktiga med spraymålandet. Så fort vi tryckte för hårt for kapslarna iväg över balkongen och ibland ut på gräsmattan. Med små nätta duschar lyckades vi tillslut få alla frökapslar att skina av guld och silver. Vi var inte så noga med att det skulle bli heltäckande utan nöjde oss med att det mesta skulle vara glänsande.

Kreativitet och skaparflow

Att se våra barn blomma ut i kreativitet och vara i skaparflow är bland det bästa vi vet. Där och då, när de går upp i vad det innebär att vara levande kliver vi tillbaka och njuter. Jag håller mina tummar och tänker att barn som vet att de är älskade och får skapa, blir till vuxna människor som gör den här världen till en kärleksfullare och bättre plats. Nu dinglar det snart mängder av förgyllda vallmokapslar i julgranen bland annat egenpysslat tingel och tangel. Både barnen och vi längtar efter att få gå och lägga sig den 23 december och vakna rakt in i julafton.

Läs mer : Vi gerillaodlar vallmo och glöm inte bort spenaten den 4 januari Visst sår du spenaten kallt?

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *