Farbror Gröns julbord

Julbord

Julen är en viktig högtid hos oss, framför allt en upplevelse för våra smaklökar . Där vi brukar fira julafton, har vi alltid knytkalas. Det betyder att man tar med sig de rätter man är bäst på att laga eller som man gärna vill ha på julbordet.

Vi brukar stå för de mer vegetariska alternativen och genom åren har det blivit en hel del goda rätter. Det är verkligen bra med knytkalas, så att man delar på arbetet. För det blir ju en massa jobb med att göra allt. I år har vi samlat våra julbords-bidrag genom åren och dessutom ökat på med några nya recept.

Välkommen kära jul! Välkommen till vårt digitala julbord!


Friterade risbollar

Friterade risbollar med parmesan har blivit till en tradition och ett måste till julbordet. Men även efter paketutdelningen och besök av den där traditionella mannen i röda kläder och långt skägg, brukar vi njuta av dem.

Ingredienser

  • 2 dl Carnaroliris
  • 2 ägg
  • 1 dl finhackad persilja
  • 150 g pecorino eller parmesanost
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 dl ströbröd
  • 1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
  • Rapsolja till fritering

Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

________

Enkel och snabb potatissallad 

Potatissallader är alltid gott. Är man fler än fyra vuxna personer behövs receptet kanske dubblas. 

Ingredienser till en liten karott

  • 500 g kokt kall potatis (fast)
  • 250 g creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk senap
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 3 msk kapris
  • 2 msk finhackat äpple
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • örtsalt
  • någon nypa svartpeppar

Gör så här: Koka potatisen med skalet på. Se för all del till att potatisen inte blir överkokt. Låt potatisen svalna. Finhacka den röda löken, gurkan och äpplet.  Blanda crème fraîche, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en skål. Blanda sedan ner två tredjedelar av löken, all gurka och äpple, 2 msk kapris i crème fraîche blandningen. Skär den svalna potatisen i tärningar och lägg ner i skålen och blanda väl. Garnera med resten av rödlöken och kaprisen och strö gärna över lite dill.  

________

Julmandelbollar

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens. Dessa mandelbollar passar utmärkt till julbordet.

Ingredienser till ca 40 bullar

  • 100 g sötmandel
  • 1½ dl finriven Västerbottenost
  • 1½ dl ströbröd
  • 1/2 gul lök fint hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 ägg
  • 2 msk vatten

Till kokning

  • 1 liter vatten
  • 2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong

Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör

Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan.  Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i mandelbollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.


Rödbetssallad med äpple och pepparrot

En egen rödbetssallad går snabbt att göra och dessutom blir den mycket godare än köpt. Denna sats fyller burken på bilden och dessutom blir det några matskedar över.

Ingredienser

  • 400 g inlagda rödbetor
  • 1 dl finhackad ättiksgurka
  • 1 lagom stort äpple
  • 1 halv liten rödlök
  • ca 1 dl creme fraich
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt senap

Gör så här: Hacka rödbetorna, rödlöken, äpplet och blanda i en skål. Blanda ner pepparrot, senap, crème fraich, majonnäs och kryddor. Blanda väl. Det går att servera direkt, men smakerna blandar sig bättre om det får stå i kylskåpet över natten. Håller upp till en vecka i kylskåpet.

________

Rödkål med kummin

Rödkål är ett måste för oss på julafton.  Det blir ett krämigt, sött och kryddigt tillbehör till julbordets alla andra rätter. Extra gott blir det med kumminfrön i. 

Ingredienser

  • 500g röd spetskål
  • 25 g smör
  • 2- 3 msk rapsolja
  • 2 medelstora äpplen
  •  1 rödlök, modell mindre
  • 0,5 dl sirap
  • 1 msk kumminfrön
  • 1-2 tsk salt
  • 1 dl koncentrerad vinbärssaft
  • 1,5 dl öl
  • 1 grönsakbuljongtärning

Gör så här: Strimla rödkålen, rödlöken och de skalade och urkärnade äpplena på en mandolin. Fräs därefter ingredienserna i smöret och rapsoljan på medelvärme så att de mjuknar och det börjar att dofta gott. Häll därefter i öl, saft, sirap, salt, kummin och buljongtärningen. Låt det småsjuda på medelvärme med lock på i ca en timme. Rör då och då så att det inte fastnar och bränns. Späd med lite vatten om du tycker att det ser torrt ut. Förvara rödkålen svalt, den håller i flera dagar i kylen. Vill du ha en mindre söt julrödkål kan du strunta i sirapen och istället ta lite mer öl.

_________

Gulbeta med citron och solrosfrön

Gulbeta sallad Farbror Grön

Världens enklaste sallad och så otroligt god. Salladen kan också göras med polkabetor och rödbetor, men vi brukar undvika rödbetor eftersom de färgar av sig så mycket.

Ingredienser

  • Minst 3 gulbetor eller polkabetor
  • Någon msk olivolja
  • Någon msk solrosfrön
  • 1/2 – 1 citron
  • örtsalt
  • ev bladpersilja till dekoration

Gör så här: Rosta solrosfröna i en torr stekpanna så att de får lite färg. Tvätta gulbetorna, men skala inte. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med mandolin. Lägg skivorna på ett stort fat. Strö över solrosfröna. Stänka över olivolja och pressad citron. Avsluta med att krydda med örtsalt. Ät som ett tillbehör till middagen.

________

Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng Farbror Grön

Med gott om rotfrukter på lager blir en rotfruktsgratäng en bra rätt till julbordet. Helt klart ett alternativ till Janssons frestelse. Man kan blanda vilka rotfrukter som helst och ta det man har hemma. 

Ingredienser för en liten form, 2-3 personer

  • 2 potatisar
  • 125 g rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • 75 g morot
  • 1 liten gul lök
  • någon tsk färsk eller torkad timjan
  • örtsalt och peppar
  • 3,5 dl grädde
  • smör eller olja att smöra formen med

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och grovriv rotfrukterna och löken. Vi använde ett rivjärn med vev. Lägg allt riv i en bunke, salta, peppra och smula i timjan. Blanda väl. Fördela rivet i en smord ugnssäker form. Häll över grädden och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. I fall ytan börjar ta färg kan man lägga över ugnsfolie för att undvika att rotfruktsgratängen blir helt bränd.

________

Picklade grönsaker med smak av stjärnanis

Picklade grönsaker

Lyxigt tillbehör på julens middagsbord. Grönsakerna blir söta och krispiga och med mörkröd morot i, färgas lagen effektfullt. Man kan prova sig fram med allehanda grönsaker.

Ingredienser till två burkar

  • 1 fänkål, modell mindre
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 litet broccolihuvud
  • 1 normalstor rödlök
  • 1 morot
  • 3 brysselkålshuvuden
  • 4 st rosetter av Flower sprouts (rosettkål)
  • 2 dl ättiksprit
  • 1-2 tsk salt
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten
  • Stjärnanis 4-6 stycken

Gör så här: Skär alla grönsakerna i mindre bitar. Det blir snyggt ifall grönsaker som lök, brysselkål, fänkål och morot delas i klyftor. Fördela grönsakerna i två burkar. Vill man få grönsakerna på speciella ställen i brukar kan man använda en matpincett.  

Koka ihop lagen, dvs ättiksspriten, sockret, saltet, vattnet och stjärnanisen. Det räcker att det får koka upp och att allt socker och salt har löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Vi vill gärna att grönsakerna täcks utav lagen, men ibland har grönsakerna en tendens att flyta upp till utan. Då tynger vi ner dem med tex en liten skål eller fat som vi placerar ovanpå grönsakerna och som gör att grönsakerna trycks ner när man sätter på locket.

Efter ett dygn är grönsakerna klara att ätas, men man kan också vänta lägre än så. I bästa fall håller sig grönsakerna i flera veckor i lagen.

________

Coleslaw med blomkål

Coleslaw med blomkål

En krämig och god variant på coleslaw som verkligen är enkel att göra och brukar uppskattas av både barn och vuxna.

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 1-2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonäs
  • 1 msk dijonsenap
  • liten vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här: Blanda creme fraiche, majonäs, senap, vitlök och kryddor i en skål. Bryt i sär blomkålsbuketter och skiva dem tunt. Skiva också i bitar av stammen. Lägg i blomkålen i skålen och blanda väl. Servera som tillbehör till någon lunch eller middag.

________

Grönkålspajer med ädelost

Grönkålspajer mini till buffé

Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5-1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 200g grönkål
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g ädelost

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter. 

Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.

________

Fänkålssallad med äpple och jordnötter

Fänkålssallad med äpple och jordnötter

En gång på ett julbord åt vi en sallad med jordnötter som vi tyckte var så himla god. Vi kunde urskilja senapssmak och äpple, men för trodde vi att det crunshiga i samlade var stjälkselleri. Vi gjorde en egen variant som blev hyfsat god, men inte riktigt som originalet. Plötsligt en dag förstod vi att det inte var selleri, utan fänkål. Vilken lycka!

Ingredienser

  • 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk senap
  • 1/2 fänkål
  • ev lite fänkålsblast
  • 1/2 äpple
  • 1/2 dl hackade jordnötter
  • örtsalt

Gör så här: Blanda senap, creme fraîche och örtsalt i en bunke. Finstrimla fänkålen och grovriv äpplet. Grovhacka jordnötterna. Blanda ner fänkålen, äpplet och nötterna i senapscrème fraichen. Klipp i lite av fänkålsblasten om du har någon blast att klippa av.

________

Broccolisallad med rostade solrosfrön

Broccolisallad med rödlök och rostade solroskärnor.

Krämiga sallader är alltid ett välkommet inslag på våra julbord. I den här salladen får broccoli en ny skepnad. Med de rostade solrosfröna, senapen och den finhackade rödlöken blandas smaker med tuggmotstånd och salladen är lite svår att sluta äta. Ett tips är att göra den samma dag som middagen. Förvaras salladen i kylskåpet över natten kan rödlökssmaken ha tagit över lite för mycket.  Det är lite svårt att säga exakt hur mycket av varje ingrediens som ska användas. Jag höftar lite som jag känner för tillfället.

Ingredienser

  • Broccoli
  • 1 burk Crème fraiche
  • Någon sked Dijonsenap
  • Örtsalt
  • Några nävar rostade solrosfrön
  • Lite rödlök

Gör så här: Koka broccolin lätt så att det finns tuggmotstånd kvar. Låt svalna. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Blanda crème fraiche med önskad mängd dijonsenap och örtsalt. Finhacka rödlök. Därefter blandas broccoli, solrosfrön, finhackad rödlök och crème fraiche-blandningen i en skål. Bör ätas direkt. Om man låter den dra för länge tycker jag att rödlöken tar över i smak.

________

Vegoskinka, vegoprinskorv och vegobullar

Vegoskinka, vegoprinskorv och vegobullar

För den som vill ha det lite mer åt det traditionella hållet finns en hel del produkter i frysdiskarna bland vegetariska alternativ i de flesta matbutiker. För att vara på den säkra sidan rekommenderas att uppsöka en större mataffär.

Bullarna och korvarna kan tillagas direkt, men skinkvarianten ska göras i ugn i en timme och därefter griljeras. 

________

Att odla sina egna grönsaker till julbordet gör rätterna ännu godare. Dessutom känns julbordet  som en stor skördefest.  Hoppas det finns några rätter som just du vill laga till ditt julbord. 

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

4 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 9 =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW