Din varukorg är för närvarande tom!
Egna krossade tomater i ugnen
Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är i särklass det enklaste och bästa sättet att fixa egna krossade tomater på.
Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt bästa sätt att göra krossade tomater. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden (tycker vi). Den är relativt enkel och ger den där smaken vi eftersträvar.
För att göra krossade tomater behöver du:
- Färska tomater
- En ugn
- En djup plåt
- Fryspåsar
- En frys
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Skär bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och halvera tomaterna. Fyll plåten med tomaterna (snittytan uppåt, se bilderna). Baka tomaterna i ugnen i 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. När skalet lätt kan pillas bort från tomaterna är de klara, testa därför efter 30 minuter om det går lätt att pilla bort skalet från någon stor tomat. Om det inte går, får tomaterna vara i ugnen ett tag till. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter tomaterna svalna.
Efter ugnen
När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens, ofta räcker det att mixa under en minut. Packa sedan ”tomatmoset” i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.
Tips: En vanlig burk med krossade tomater innehåller cirka 400 gram men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Det bästa är om man packar påsar eller byttor med olika mycket krossade tomater till olika tillfällen, pizzasås, släktmiddag, ensam hemma portion osv och skriver med en svart tuschpenna på påsen hur många gram det är.
Tomatpuré och sirap
När vi gör krossade tomater i ugnen gör vi dessutom två ”produkter” av restprodukterna och slår därmed tre flugor i en smäll. Förutom krossade tomater gör vi egen torkad tomatpuré av skalen och tomatsirap av den klara vätskan som bildas. Vi häller det genomskinliga tomatspadet i en kastrull och låter den koka upp. Därefter får vätskan småkoka tills mycket av vätskan dunstat bort och återstoden är en trögflytande sirap. En liter tomatspad blir cirka 4 – 10 cl tomatsirap.
Har du en torkapparat kan du fördela tomatskalen i den och torka dem torra. Man kan också bre ut skalen på en ugnsplåt och torka i ugn med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra brukar vi mala dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan man sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig, precis som med sirapen. Alla delar av tomaten kan därmed mötas igen fast då på ett smakrikare sätt.
Läs mer om tomatprodukter vi gör: Tomatsirap av restprodukter, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater och glöm inte bort att använda sökrutan när du letar på vår sida, testa att skriva tomat i den och se hur många inlägg som dyker upp 😉
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Ta frön från jätteeternellerVi älskar jätteeterneller och ser till att ta frön från dem varje år. De senaste tre åren har vi faktiskt varit helt självförsörjande på frön från jätteeterneller. Den färg som attraherat oss mest… Läs mer: Ta frön från jätteeterneller
- Egna krossade tomater i ugnenAtt göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är… Läs mer: Egna krossade tomater i ugnen
- Farbror grön plockar svamp- KarljohanJag fann ett gäng karljohan (Boletus edulis) eller stensopp som den också kallas. Det var en hel armé, släkt eller klan av svampar. Det finns en inre girighet när man plockar svamp som… Läs mer: Farbror grön plockar svamp- Karljohan
- Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlökHar du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser… Läs mer: Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök
- Egen äppelcidervinäger – grundenTack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta… Läs mer: Egen äppelcidervinäger – grunden
- Torka blommor i kattsand!Det går alldeles utmärkt att torka blommor i kattsand för att göra eterneller av dem. Det är verkligen smått fantastiskt att man kan bevara sina blommor på det här enkla sättet, att det… Läs mer: Torka blommor i kattsand!
- Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlarenVisst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel, men det är kanske inte det snyggaste! Om man vill vara lite… Läs mer: Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlaren
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar