Din varukorg är för närvarande tom!
Gör som vi om du gillar det

Gör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut när jag plockade de fullstora tomaterna vars planta stått i full sol med alla blad kvar, aldrig tjuvats och dessutom såddes kallt i början av april i kallväxthuset med bara solens ljus.
Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta men vi har prövat oss fram med odlandet och tomater under 30 år och vi tycker det fungerar att odla och tänka som oss. Vill du plocka delar av vårt odlande till din odlarstig är du välkommen, vi vill inte pådyvla någon doktrin eller odlingsideologi, ta det du vill. Vi vill bara förmedla vad vi lärt oss genom att misslyckats och lyckats. Och du, vi är inte färdiga än!
Vi utgår från oss
Vi bestämde oss direkt när vi började att skriva om odling och mat att det ska utgå från vår erfarenhet, hur ska man annars kunna veta säkert det man förmedlar? Därför läser vi inte jättemycket hur andra som förmedlar odlandet tänker och gör. Vi lyssnar inåt så gott det går och försöker att dra egna slutsatser. Vi odlar med att kliva åt sidan och ta ett steg bakåt skulle man kunna säga. Försöker att observera vad som händer med våra sådder, omplanteringar och plantor. Det är ett himla roligt sätt att vara på, för man vet inte riktigt vad som kommer att hända, det kan bli något helt annat än vad man tänkt sig och man utmanar sina förutfattade meningar och ens vilja till förförståelse.
Det är resan som är målet, sa han.
Detta sätt att vara har så klart svämmat över på hela vårt liv, att inte vara så tvärsäkra, ha exakta mål eller jaga efter ett specifikt resultat. Vi väntar och ser vad som händer, om det händer. Det är lite som min pappa sa till mig ,Johannes, när jag var liten: ”Det är inte målet som är det viktigaste utan resan dit”. Det tog några år att fatta denna självklarhet, alltså väldigt många år.
Så när vi berättar hur även ni kan göra är det aldrig ett krav att ni måste göra så, man måste inte välja en väg, metod eller doktrin. Vi berättar bara hur vi gjort eller gör och vad som fungerar för oss. Vill du göra tvärtom så är du fri att göra det och du behöver inte ens berätta det för oss att du gör det, du är redan fri att göra som du vill. Men självklart blir vi inspirerade av att höra om dina tips och tankar i odlandets spännande värld.
Se till att ha roligt och gör gärna på flera sätt samtidigt.
Läs gärna: Mina värsta tomatproblem
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar