Din varukorg är för närvarande tom!
Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan

Visste du att hela maskrosplantan är supernyttig? Här har vi använt maskrosknoppar och gjort en härlig sidorätt. Roten kan göras till kaffe, bladen kan man ha i sallad, blommorna kan bli till saft och vin.
Det är alltid roligt när man hittar användningsområden för sådant som man annars inte gillar. Ogräs till exempel. Det kan vara ett riktigt otyg i en odling eller trädgård. Men vissa ogräs kan faktiskt göra nytta också. Våtarv kan användas som sallad, kirskål kan göras till chips och löktrav kan användas för att få en lökaktig smak i en pesto.
När det handlar om maskrosor kan man ta hand om hela växten och vad man gör av de olika delarna är det bara fantasin sätter gränser för. I veckan grävde vi upp en massa maskrosplantor. Att bara slänga dem i komposten kändes fel. Vi gjorde istället vårt egna kaffe på rötterna som vi ugnsrostade. Det kommer vi skriva mer om i ett eget inlägg. Bladen kan man använda likt rucola om man vill. Vi tycker kanske inte att maskrosbladen är så värst goda. Johannes kom på att han kunde göra ogräsgödsel av dem. Några blommor hade inte slagit ut ännu så det fanns jättemånga knoppar att ta hand om. Något som är väldans gott är nämligen att fräsa knopparna och äta som tillbehör.


Ingredienser till frästa maskrosknoppar
- maskrosknoppar
- en skvätt olja
- salt och peppar
- ev finriven parmesan
Skörden:
Se till att hitta en plats där det växer massvis med maskrosplantor ( torde vara ganska lätt att hitta). Eftersom det är knopparna man vill åt behöver man vara ute i ”rätt” tid när man skördar. När det finns en massa utslagna gula maskrosor överallt är det lite svårt att hitta en massa knoppar. Man behöver alltså ta med sig skördekorgen ut innan knopparna blivit till blommor, eller leta långt ner i plantan efter nya. Nyp av knopparna precis där stjälken börjar inunder knoppen. Eftersom maskrosknoppar är extremt goda vill man gärna ha ganska mycket, gärna flera deciliter.
Gör så här:
Skölj gärna knopparna innan du tillagar dem så att ev objudna gäster och ev jord och smuts ramlar bort. Vill du minimera beskan kan du låta knopparna ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet under några timmar eller under natten. Krama ur vattnet ur knopparna och låt dem torka innan du tillagar dem. Värm en stekpanna med en skvätt olja. Lägg i knopparna och fräs i några minuter. Salta och peppra och finriv lite parmesan på slutet och blanda ner i knoppfräset. Rör runt och servera på stört. Det är lite av en smaksak om man vill att de ska bli lite brända eller bara bli tillagade, du får pröva dig fram.
För den som verkligen har maskrosknoppar i massor kan man göra en pastarätt med någon typ av sås och därefter blanda ner maskrosknopparna. Men vi brukar oftast äta knopparna på stående fot, direkt ur pannan, som snacks.
Man kan också göra ogräsgödsel av hela plantan: Göra eget ogräsgödsel och ensilage
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan”
Av maskrosblommor kan man också göra en gelé, som är väldigt god, exempelvis till patéer. Recept finns på nätet, flera på svenska. Bra och utförliga beskrivningar, då på franska,får man också om man söker på ”gelée de pissenlit”. Pissenlit är det franska namnet på maskros och betyder egentligen kissisängen för att masros ansetts vara urindrivande. Lite maskrosgelé på en skiva lantpaté verkar dock inte ha så mycket sådan effekt.
Lämna ett svar