Har du testat lagringsdugliga tomater, tomater som man kan lagra länge, ända in i nästa odlingsår? Om inte är det dags att pröva. Mat som håller sig fräsch länge är verkligen en investering oavsett om vi befinner oss i tider av kris eller i tider av överflöd.
”Vilka tomatsorter tycker du är bäst?” är en fråga vi ofta får. Den är alltid lika svår att svara på, vi har inga direkta favoriter som vi måste odla även om några varit med oss längre än andra. Vi gillar att testa nya sorter varje år och behålla några äldre. Men om vi får rekommendera en typ av tomater som attraherar oss lite mer än andra så står lagringsdugliga tomater, så kallade Longkeepers, högt upp på vår lista. De kanske inte alltid är de allra spänstigaste och saftigaste tomaterna under februari och mars men de är verkligen vinnare när det gäller lagring. I det här inlägget berättar vi om dessa härliga tomater och om två nykomlingar som är här för att stanna, Kennets piennolo och Mochas Cherry.
Lästips: Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet
Att ha egna tomater ända in i januari, februari och mars, ja till och med ännu längre, är sannerligen en gåva. Sådana sorters tomater trumfar de flesta andra, speciellt om de kan uppfylla våra mest basdala smakkrav, att de har en syrlighet, sötma och mycket fruktkött.
Vad menas med lagringsdugliga tomater?
När man pratar om tomater med lång lagringsduglighet menar man tomater som odlas på samma sätt som andra tomater. Skillnaden från andra tomater är att de lagringsdugliga kan lagras, efter sin skörd, i rumstemperatur i flera månader utan att ge upp och mögla bort. Det finns mängder med tomatsorter med olika egenskaper. Det finns nästan ingen tomat som har allt, det vill säga har sötma, bra konsistens, är snygg, är stor och har lång hållbarhet. Nej, vill man ha en riktigt smakrik får man kanske tåla att lagringsmöjligheten inte är den längsta.
Vill man ha snygga tomater får man ofta göra avkall på smak. När det gäller långlagringstomaterna så kan de uppfattas som något trista i smaken. Man kan då trösta sig med att tomater man köper under vinter och vintervår också är ganska smaklösa. Om man då får välja på att äta egenodlad eller äta köpt tomat från något avlägset land, väljer vi hellre våra egna tomater. När man köper tomatfrön framgår det på fröpåsen eller på fröbutikens webbsida om tomaten har en särdelses bra lagringsförmåga.
Ta hand om tomater som ska långlagras
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar