Kålen förstördes – det finns inga garantier i odlandet

Under flera år har vi kunnat behålla en hel del kål ute i odlingarna, speciellt huvudkål ända fram till i slutet av januari. Vi har vanligtvis kunnat skörda fina huvuden trots minusgrader. Men så kom det en kall december för några år sedan som gav oss ny erfarenhet och sabbade vår tilltänkta skörd! Precis så är det att odla, man vet inte hur det blir. Det ena året är inte det andra likt och det finns egentligen inga garantier.

Vartefter åren går fyller vi på med vår odlingskunskap genom våra misslyckanden och lyckanden och undersöker därmed vad som fungerar. Det kan kännas tungt ibland, men det finns ingen odlingsväg som är 100% säker och som alltid fungerar. Nu vet vi att spetskålen Kalibos inte gillar att chockfrysas, det visste vi inte för några år sedan och det hade vi inte kunnat läsa oss till.

Allt vårt odlande som vi förmedlar bygger på vår egen odlingserfarenhet som hela tiden utvecklas och byggs på. Vi kan inte tänka oss att det skulle vara på något annat sätt och vi vet att det är så för de flesta som odlat ett tag. Visst kan man läsa sig till en hel del och kolla på filmklipp och ställa frågor i forum. Men när man nått en någorlunda ok nivå på sitt odlande, är det ens eget odlande och funderingar och slutsatser som verkligen för oss framåt. Den som inte ger upp, prövar mycket och är kreativ kan ofta få reda på mer än den som alltid gör på samma sätt.

Sen är det där med slutsatser som är oerhört viktigt, att man inte drar förhastade sådana. Det finns alltid en möjlighet att vi tror att vi lärt oss tillräckligt, därför är det av vikt att vi inte är 100% säkra om vi inte vill bli bedrövade. Det finns alltid mer att lära!

Läs om våra 10 bästa odlingsråd: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

När kylan skördade kålen!

I slutet av november 2018 blev det riktigt kallt ett par dagar. Kylan klappade till och gick från ca + 5 grader ner till -15 på bara en natt. Sedan höll extremkylan i sig ett par dagar. Det klarade dessvärre inte våra kålhuvuden, det blev adjö! En del huvuden kapsejsade och förlorade all stuns när kylan släppte, de hängde liksom på halv stång. Andra som till synes såg intakta ut på ytan var helt förstörda inuti, som huvudena här ovanför. Just denna död inuti har vi aldrig varit med om tidigare. Tidigare vintrar har vi inte haft denna 20 gradiga iskalla temperaturresa på bara en natt och som hållit i sig under flera dagar, det har oftast landat på mellan 4 till 6 minusgrader vilket de har klarat.

Spetskålen Kalibos

Fantastisk som färsk

Det är så här man vill att spetskålen ska se ut, även en bit in på det nya året och oftast fungerar det ganska bra även om ett och annat huvud inte klarar den kalla årstiden. Få huvudkålsorter är så vackra som spetskålen kalibos. Kalibos är en mild och knaprig spetskål som passar till allt du vill ha kål till och på grund av dess milda kålsmak gör den sig väldigt fin som färsk i olika sallader både som solitär eller tillsammans med några andra hemodlade kompisar. Vill du vara säker på att kålen du lämnar kvar inte dör frysdöden? Då är det Savoykål du ska odla, den klarar nästan det mesta, rekordet är skörd i mars.

Läs mer om att skörda smart: Visst skördar du smart och länge?

Här kan du läsa mer om kål, tryck på respektive rubrik med understreck så kommer du till resp inlägg.

Du kan också använda sökrutan på den här sidan och skriva kål för att finna ännu flera inlägg.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *