Dessa frönyheter ska vi testa från Impecta Fröhandel

Korg med fröpåsar från Impecta Fröhandels frönyheter

För en vecka sedan släppte Impecta Fröhandel sina frönyheter. Alltid lika spännande att se vad som är nytt och i vilken skepnad gamla favoriter uppenbarar sig. Här kommer ett inlägg vi gör tillsammans med Impecta Fröhandel med tankar om hur och varför vi ska odla dessa nykomlingar. Kika på deras nyheter: Frönyheter 2023

Kanske har ni hört någon säga eller till och med sagt det själv, ”i år ska jag inte odla så mycket”! Usch och fy, man ska inte ljuga för sig själv på det sättet. Det finns bara en väg i odlandet och det är framåt. Det bästa är att detta framåtskridande sker av sig själv, man behöver inte anstränga sig eller forcera. När ljuset vänder, vi kommit över nyårshelgen, växer odlandets glädje i oss starkare för varje dag som går. Det är något märkligt med odlingsbegär, det skiljer sig från andra begär på det sättet att det sällan skadar utan tvärt om ger mer energi.

Från frö till färdig planta

Det roligaste med odling tycker jag är att vara med från ett frö som gror fram till färdig planta och fägring eller skörd. Varje år är lika spännande, eller faktiskt mer spännande, och det finns så himla mycket att lära sig. Vårt odlande har hela tiden varit gränsöverskridande och det är på det sättet vi lärt oss att odla som vi gör, mestadel kallt, hela året och på relativt små ytor.

I december laddar vi upp med frön. Dels sitter vi hemma och rensar alla frön vi själv skördat och så beställer vi gamla favoriter och nya spännande nyheter. Jag köper ofta frön redan i december så att jag verkligen får tag på det jag vill odla. Mina fröbeställningar styrs mycket av vad Theres och jag under året tyckt varit särdeles bra och så klart alla gamla favoriter.

Vi gör det enkelt för oss

I januari ställer vi ut alla perenner i kallväxthuset, de åker först ut i kylan och vattnas oftast med snö och lever sin första månad i ganska mycket mörker, solen är ju inte direkt överdrivet lysande. Från mitten av februari blir det fler och fler soltimmar för varje vecka som går. Då ställer vi ut många av våra grönsaker. I april åker alla ettåriga blommor ut och även lite känsligare grönsaker som basilika och rosmarin. I maj sår vi majs och bönor. Vi sår det mesta kallt, det är väldigt tidsbesparande men det ger också fantastiskt fina plantor.

Här är några inlägg om att vinterså: Vinterså perenner till blomsterrabatterna, Välkommen in i vintersåddernas rike, Med Theres ute bland vintersådderna, När ska man börja med sina vintersådder?, Frågor och svar – vintersådder

Spenat från Impecta Fröhandels frönyheter
Spenaten F1 Samos som vi tänker så på tjälad jord den 4 januari

Några favoriter i ny skepnad

Spenat

Trotjänaren F1 Palco har försvunnit och in kliver sorten F1 Samos. Sorten sägs ge rikligt med mörkgröna och runda blad, är anpassad för nordiskt klimat och dessutom mjöldaggsresistent. Den här sorten ska bli riktigt kul och spännande att testa och enligt vår spenattradition ska den sås på tjälad jord den 4 januari. Har vi mycket snö skyfflar vi bort det mesta först, sprider ut lite tinad jord och därefter fröna. Ett tunnt lager till med jord får täcka fröna innan vi skyfflar tillbaka snön.

Ja det är sant, det fungerar att så spenat så pass tidigt på året. I slutet av februari brukar man vissa år kunna skönja små lansettlika blad. Fröna ligger ute i kylan och sköter sig själv. De vänjer sig vid kylan och det rådande klimatet. När fröna känner att våren är i antågande kickar de igång sig själva.

Känslig för sol

Spenat är en fantastisk gröda att så tidigt och att odla kallt. Själva skördeperioden inträffar i slutet av april med tonvikt på maj, precis strax innan den tiden på året när solen är uppe så pass länge så att spenaten gärna går upp i blom. Alla ni som sått spenat i april – maj vet hur lite blad man får om man sår den för sent. Kombinationen att odla trögblommande F1 hybrider och så dem redan i januari ger oss största möjliga skörd i skandinaviskt klimat.

Här är några länkar om spenat: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Hjälp, spenaten blommar!, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?

Pelargon

Efter 2022 års succé med att så pelargonfrön kallt och att lyckas frambringa flera tjusiga plantor av sorten F1 Night Rose, har jag fått blodad tand. Jag har klickat hem ett flertal nya sorters pelargoner och hoppas på fler byttor med pelargoner. Både utan för stugan och i tillsammansodlingen.

I början av mitt odlarliv var jag ganska motsträvig till pelargoner, jag tyckte att de var tramsiga och luktade illa. Men då och då drabbades jag av romantiska drömmar om ett hus på landet med prunkande Mårbackor i överflöd. Eftersom jag aldrig lyckades få dem att överleva vintern släppte jag taget om dessa blommor under många år. Men att kunna fröså dem, det är ju en helt annan grej och kallt dessutom. Den här växten har gjort ett djupt intryck på mig i år, för djupt för att negligera. Välkommen tillbaka!

En ny sort som jag testar i år: ”Lucie”

Bara namnet ”with blotch” = med fläckar gör mig smått lyrisk

Zinnia

Förlåt om jag tröttar ut alla er som följt oss länge, men zinnia är och förblir en av mina favoritblommor som jag då och då höjer till skyarna. Blommornas blomma skulle jag nog nästan vilja påstå! Smycket i en kålodlinng, i hörnet av en rabatt, tillsamman med kronärtsskocka, fänkål, betor, bönor och potatis. Denna skönhet går ju att odla tillsammans med allt och ger speciellt i grupper det där lilla extra i trädgården.

När det verkligen lossnade för mig att odla zinnia, var när jag började förodla dem kallt under april i våra kallväxthus. Innan hade jag förodlat dem inomhus i fönsterljus i skogsträdgården, herrejösses vilka ämliga stackare som skulle åka fram och tillbaka för att avhärdas. Att kallså dem gör det ju så mycket enklare och dessutom blir ju resultatet så himla bra. Man får kompakta och ståtliga plantor som man inte behöver avhärda.

Zinnia-tips!

Mitt hetaste tipps är att inte så zinnia för tidigt utan att vänta till mitten av april. Låt dem också omplanteras en gång innan de planteras ut på den finala odlingsplatsen. Plantorna bör åtminstone vara 12- 20 cm höga när du planterar ut dem, då brukar de vara tillräckligt kraftiga för att klara både väder och vind.

Tre frönyheter jag testar i år och som jag är väldigt nyfiken på: Zinderella Lilac, Zinderella Purple och Queeny Lime with Blotch. Den sista attraherar mig väldigt starkt då jag redan tycker att dess släkting Queeny Lime red är fantastisk.

Här kan ni kika på flera andra av mina favoriter: Farbror Gröns bästa zinnia

Tidigare inlägg som berör zinnia: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!, Zinnia en kärleksförklaring!, Zinnia – jag älskar den blomman!, Så skördar vi frön från zinnia

Växter jag ska odla som kanske förvånar

Jag har inga problem med att bryta ny eller nygamnmal mark och kasta mig ut bland växter man kanske inte direkt förknippar mig med. I går var pianostämmaren här och frågade om jag är den där ”chilimannen” ”Ja, det stämmer! sa jag, jag är denna man, gillar Herr stämmare starka pulver?” ”Det gör jag” och stämmaren lämnade lägenheten med ett pulver så starkt att man kan skrämma vuxna män med. Det här är ett drygt pulver sa jag i trappen, säg till om du behöver påfyllning. Vill du skoja med någon så skaka flaskan först och låt sedan någon lukta i den.

Kanske kommer någon annan människa i framtiden snubbla in på tröskeln och fråga om jag är , flitiga lisa mannen, han som gillar knölbegonia, Palettbladssamlaren, lejongapsfantasten, Farbror knölbegonia eller snokörtsjohannes. Detta får tiden utvisa! Attraktionen till dessa växter har legat i träda i många år men i och med alla kallsådder vi gör så måste dessa ny gamla växter underkasta sig mina odlingstekniker. Tänk om Flitiga Lisa ”Lollipop Pink Lemonade” går att så kallt? Eller att palettblad kan vintersås? Jag har många döda växter på mitt samvete men det är ju en del av mitt arbete, att testa mig fram och pröva det omöjliga. Så att du kan lyckas bättre.

Tre udda blommor för mig som nu är frönyheter i sortimentet: Flitiga Lisa Lollipop Pink Lemonade, Flitiga Lisa Lollipop pomegranate, snokörten Pink Bedder. Lejongap har jag sått kallt i flera år och de är likt zinniorna fantastisk i samodling med grönsaker. Favoriten Rocket red får nästa år dela på strålglansen med Candy Showers Orange. Jag tänker Rocket red ihop med röd spetskål och Candy Showers Orange i kanten på en bytta eller kanske i en pallkrage så att den häver sig ut spontant ihop med tex en grön brysselkål.

Så många sorter och så lite tid

Det finns som sagt en hel del gamla favoriter och framtida flörtar som om de gör bra ifrån sig kommer stanna länge i våra odlingar. Det är jättesvårt att säga på förhand hur det slutar och det är därför vi odlar så många olika sorters växter och varianter av dem varje år. Vi dyker gärna in i nyheter! Förutopm alla blommor och spenat kommer vi också testa en ny rädisa Felicia, en ny salladskål One Kilo SB, flera olika sorters Prynadskål ( helt nytt för mig), sallaten Malis och den gula löken Yellow sweet Spanish.

Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel Kika på deras frönyheter: Frönyheter 2023

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *