Falafel med broccoli, persilja och koriander

Vi gjorde supergod falafel med broccoli härom kvällen som hela familjen åt med glädje. Här kommer vårt recept.

De godaste bollarna eller falafeln är den som är friterad. Vi har ingen fritös så vi friterar alltid i en kastrull. Som olja använder vi oftast rapsolja. Broccolifalafel kan ätas i en brödrulle med sallad och salsasås eller med bulgur. Vi åt dem nästan som snacks eller mer som en sidorätt skulle man kanske kunna säga. Otroligt gott!

Ingredienser 4 personer

Broccolifalafel

  • ca 500 g broccoli
  • 2, 75 dl kikärtsmjöl
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 msk malen koriander
  • 1,5 tsk vitlökspulver

Tomatsalsa (ska ej kokas)

  • 200 gr finkrossade tomater
  • 2 tsk spiskummin, mald
  • 1 tsk koriander, mald
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1-1,5 tsk salt
  • 2 tsk ättikssprit 12%
  • ev lite chilipulver
  • 1 nypa socker eller annan sötning

Gör så här: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.

Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.

Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur. Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya falafel-bollar.

Tips på recept på andra typer av bollar: Blomkålsbollar, Arancini – friterade risbollar med parmesan, Vegetariska köttbullar

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Falafel med broccoli, persilja och koriander”

  1. Profilbild för elisabeth
    elisabeth

    är det koriander frö i bullarna eller blad?
    /elisabeth

    1. Det är malda korianderfrön. / Theres

  2. Profilbild för Maya Runesdotter
    Maya Runesdotter

    hej
    kan man använda fryst broccoli ?
    Vänligen // Maya

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har inte testat, testa gärna och berätta hur det blev 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *