Din varukorg är för närvarande tom!
Tacosås extra stark

Jag ville göra något riktigt starkt, verkligen hett! Inte så där Svenskt lagom utan en sås som etsar sig fast i munnen och lämnar en berörd. En sås man aktar sig för, en sås som utmanar.
Det här är det starkaste jag någonsin har gjort. Den smäller till i munnen och såsen får tungan att nästan domna. För att få till styrkan var jag tvungen att ringa min vän Margareta och fråga om det skulle kunna gå för sig att jag plockar några av hennes chilifrukter. Lite fräckt kan man tycka då jag tidigt i våras gav henne en Blue Christmas chilliplanta och nu ville komma och skörda. Men då jag förstått att hon inte är riktigt lika förtjust i det riktigt heta som jag, så kändes det ändå ok att fråga. När jag senare besökte henne hade hon plockat av 30 djupröda chillifrukter och jag tänkte att så får det bli. Jag har i alla och så tog jag utöver dessa också 10 thaichillis och 10 cayennechilis som jag skördat från egna plantor i växthuset. Den här såsen är nästintill helt och hållet gjord på egenodlade och egenproducerade ingredienser. Känn dig fri att experimentera dig fram med de chilis som du har eller får tag på. Jag tog helt enkelt de jag fick tag på.
Ingredienser
30 Blue Christmas chilifrukter
10 Thai chillifrukter
10 Cayenne chillifrukter
4 små rödlökar
0,75 dl äppelcidervinäger, klicka in här för recept
1.8 L gröna och röda tomater
2 msk spiskummin (ett par matskedar malen koriander är också gott)
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 msk socker
1 skvätt vatten om det blir för stabbigt eller en skvätt maizena om det blir för blaskigt. Köptomater innehåller mer vatten än hemodlade och använder man sådan så behöver man oftast reda av såsen på slutet.
Gör så här: Skiva/ Hacka tomaterna, chillisarna, löken, vitlöken och lägg i en kastrull. Häll på kryddorna, äppelcidervinägern, sockret och saltet. Låt småkoka i ca 1 timme, rör då och då så att det inte bränner vid och spä med vatten ifall det blir för tjockt. Efter en timme stavmixar du såsen till lagom konsistens och spär ut den eller reder av den till en konssistens som passar dig. Tillsätt lite atamon/ läs på atamonförpackningen och ös upp såsen på atamonsköljda burkar. Förvaras svalt
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar