Din varukorg är för närvarande tom!
Vi firar Internationella lakritsdagen!
En laktitsdag som denna vill vi visa upp våra senaste smaksensationer. Med lakritspulver från Ramlösa Lakrits finns smaken kvar i munnen i fler minuter efteråt. Underbart för lakritsälskare. Tidigare i veckan hade vi lakritsprovning här hemma. Lär mer här.
Kolakakor med lakritssmak
Ingredienser:
150 g margarin
1,5 dl socker
1-2 msk
vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk lakritspulver
muscavodosocker till garnering
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
Tips!
Ibland kan kakdeg bli lite väl ohomogen och falla sönder vid utbaket i synnerhet när man ska rulla den. Oftast har det blivit så när vi använder ett proteinrikt vetemjöl till kakdeg, typ vetemjölspecial. Om det skulle hända så hyvla i ett par skivor smör och ta en skvätt vatten och knåda degen igen. Skynda dig sedan att rulla degen.
Dubbelkaka med lakritssmörkräm
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
Lakritssmörkräm
2 tsk lakritspulver
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
Tips!
Det kan vara svårt för kakorna att ta åt sig strösocker ibland. Då kan man doppa dem i vatten, låta dem rinna av och sedan slänga ner dem i en skål med strösocker. Då blir de nästintill glaserade som av rimfrost. Gott och vackert.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar