Din varukorg är för närvarande tom!
Hjälp, spenaten blommar!

Förr eller senare går alltid vår vårodlade spenat upp i blom. Det kan kännas ganska snopet om man inte är beredd på det. Men släng för allt i värden inte allt på komposten.
Att spenaten blommar är inget konstigt. Växten är programmerad att börja blomma när dygnets ljusa timmar är många och antalet mörka timmar är få räknade. Även värme och torka kan påskynda blomning. Det finns spenatsorter som är något mer trögblommande, men till sist brukar även dessa sträcka sig mot solen och satsa på blomning. Men hur är det, kan man på något sätt förhindra att detta händer? Och vad ska man göra ifall det redan hänt?

Så undviker man att spenaten blommar?
Det allra bästa sättet är att så spenat så tidigt som möjligt, ja gärna redan i januari, februari direkt i en pallkrage eller i en odlingslåda. När fröna väcks av vårsolen, brukar ske i mars, kommer spenaten efter några veckor ha utvecklat fina blad. Då, när dygnet har en något mer jämn fördelning av natt och dag, kan man skörda blad från fina kompakta plantor under en ganska lång tid. Väntar man till maj med sin sådd blir skördeperioden märkbart mycket kortare eftersom plantorna inte på samma sätt vill hålla sig kompakta. Även de tidigt sådda plantorna går i blom i maj-juni om man inte skördat flitigt. Kombinationen av långa dagar, värme och torka premierar verkligen blomning. Det bästa sättet att undvika att spenaten blommar är alltså att skörda, skörda och skörda.
När den allra ljusaste perioden är över, i början av augusti, kan man så några omgångar spenat igen. Vid den här tiden är risken för blomning mycket mindre eftersom nätterna blir längre och längre för varje dag som går. Har man tur överlever den sent sådda spenaten även till nästa vår.

Vad gör man med den blommande spenaten?
En del hävdar att spenaten får en annan smak efter att den börjat blomma. Vi har nog inte märkt av det så mycket. Men bladen blir märkbart mycket ljusare, inte lika stora och frodiga som innan blomningen.
Det är lätt att tro att loppet är helt kört och att komposten inom kort kommer få något smarrigt att ta sig an och bilda jord av. Men upptäcker man blomningen i god tid finns mycket man kan göra.

Nyp av topparna
Ett sätt att hämma blomningen något är att avlägsna blomknopparna. Plantorna kommer ändå vilja blomma, men man kan spara lite tid. När vi skördar brukar vi nypa av en bit av topparna, båda blad och blomknopp, då vi anar blomning. De hamnar i kylen i en påse och sedan kan vi hacka allt fint till en soppa eller paj.
Skörda alla blad
Har man gott om tid kan man skörda alla bladen. De man inte vill ta hand om direkt kan hålla sig fina i upp till en vecka i en plastpåse i kylskåpet med några matskedar vatten i. Bladen kan man använda i goda sallader eller som smörgåspålägg. Man kan också förvälla bladen någon minut och frysa in.

Klippa av plantorna
Har man dåligt med tid är det enklast att klippa av hela plantor och lägga påsar med lite vatten. Dessa förvaras i kylen i upp till en vecka och man kan närsomhelst under denna vecka ta hand om spenaten. När det är dags att göra något av spenaten kan man dels plocka av bladen för att äta dem färska, men om man tex vill göra en soppa eller paj, kan man både använda blad och stjälkar, ja även knopparna. Då och då händer det att vi gör färdiga sopp- eller pajpaket som vi fryser in. Då hackar vi och låter soppspenaten få koka någon minut i vatten, innan den fryses in och märks ”till soppa för 4 personer”. Eller så fräser vi finhackad spenat med vitlök och fryser in under namnet ”till en spenatpaj”.
Läs mer om hur man lyckas med spenat och vad man kan göra för gott med det man skördat.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Hjälp, spenaten blommar!”
[…] är några länkar om spenat: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Hjälp, spenaten blommar!, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en […]
Kan man äta blomknopparna eller ska de rensas bort innan spenaten ex blandas i en sallad eller maträtt?
Vi brukar ha i dem också, vi tycker att de smakar gott de me.
[…] Lästips: Hjälp, spenaten blommar! […]
[…] Lästips: Hjälp, spenaten blommar! […]
[…] i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket spenat blir det i en pallkrage?, Hjälp, spenaten blommar!, Serieodla och Odla kallt – en perfekt kombination, Vi gör boken Serieodla […]
Lämna ett svar