Farbror Gröns påskbuffé – Glad påsk!

påskbuffé

Ingen påsk utan en massa god mat! Vi har valt ut ett gäng rätter som kan passa bra för en påskbuffé i fall man vill ha det lite mer åt det gröna hållet.

Vissa år kan man kanske bjuda in släkt och vänner på en stor påskmiddag. Andra år passar det inte. Här har vi samlat olika rätter vi gärna hade bjudit på om vi haft en stor bjudning. Nu blir det bara vi i vår lilla familj som ska äta tillsammans, fast uppkopplade på nätet med släkten. Vi får vad se vi väljer. Hur som helst kommer det bli något riktigt gott.

Smörgåsbakelse

Smörgåsbakelse med kesofyllning, gurka och tångrom

En mycket enkel smörgåsbakelse som kan göras någon timme innan servering.

Ingredienser till 4 bakelser

Till garnering

  • Gräddfil
  • 1 slanggurka
  • 1-2 burkar tångrom
  • finhackad persilja

Gör så här: Gör fyllningen enligt beskrivningen i länken. Stansa ut stora cirklar ur formrödsskivorna, förslagsvis med ett stort glas eller liknande.  Bred fyllning på alla brödsidor förutom på den sidan som ska vara längst ner och högst upp. Lägg ihop skivorna så att det bli tre skivor på varje smörgåsbakelse. Bred gräddfil ovanpå och runt om bakelsen. Använd en osthyvel och skär gurkskivor på längden. Garnera som på bilden eller gör på eget sätt.


Pestopaj med mandelmjölsskal

Pestopaj Farbror Grön

Ibland vill man göra en paj på ett nytt sätt. I det här receptet har vi försökt att minska ner på kolhydrater och skapat en deg utav mandelmjöl istället för vetemjöl. Pajskalet är lite smuligt med otroligt god ihop med pestofyllningen. Man borde kunna göra vanlig vetemjölspajdeg också om man vill.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl mandelmjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk sesamfrön

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 dl pesto
  • salt & peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck sedan ut den i en pajform, gärna en med löstagbar kant. Ställ in pajformen i frysen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Häll sedan i fyllningen och grädda pajen i ca 30 minuter. Pajskalet bränns lätt och därför kan man behöva lägga folie över. Servera denna pestopaj med en härlig sallad.


Enkel och god potatissallad

Potatissallad är alltid gott. Denna sallad passar perfekt på buffén till jul, påsk och midsommar eller som ett tillbehör till något grillat. Är man fler än fyra vuxna personer behöver receptet kanske dubblas. 

Ingredienser till en liten karott

  • 500 g kokt kall potatis (fast)
  • 250 g creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk senap
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 3 msk kapris
  • 2 msk finhackat äpple
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • örtsalt
  • någon nypa svartpeppar

Gör så här: Koka potatisen med skalet på. Se för all del till att potatisen inte blir överkokt. Låt potatisen svalna. Finhacka den röda löken, gurkan och äpplet.  Blanda crème fraîche, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en skål. Blanda sedan ner två tredjedelar av löken, all gurka och äpple, 2 msk kapris i crème fraîche blandningen. Skär den svalna potatisen i tärningar och lägg ner i skålen och blanda väl. Garnera med resten av rödlöken och kaprisen och strö gärna över lite dill.  


Gulbeta med citron och solrosfrön

Gulbeta sallad Farbror Grön

Världens enklaste sallad och så otroligt god. Salladen kan också göras med polkabetor och rödbetor, men vi brukar undvika rödbetor eftersom de färgar av sig så mycket.

Ingredienser

  • Minst 3 gulbetor eller polkabetor
  • Någon msk olivolja
  • Någon msk solrosfrön
  • 1/2 – 1 citron
  • örtsalt
  • ev bladpersilja till dekoration

Gör så här: Rosta solrosfröna i en torr stekpanna så att de får lite färg. Tvätta gulbetorna, men skala inte. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med mandolin. Lägg skivorna på ett stort fat. Strö över solrosfröna. Stänka över olivolja och pressad citron. Avsluta med att krydda med örtsalt. Ät som ett tillbehör till middagen.


Fänkålssallad med äpple och jordnötter

Fänkålssallad med äpple och jordnötter

En läcker och krämig salladsröra med frisk crunchighet. Ett måste på buffébordet tycker vi.

Ingredienser

  • 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk senap
  • 1/2 fänkål
  • ev lite fänkålsblast
  • 1/2 äpple
  • 1/2 dl hackade jordnötter
  • örtsalt

Gör så här: Blanda senap, creme fraîche och örtsalt i en bunke. Finstrimla fänkålen och grovriv äpplet. Grovhacka jordnötterna. Blanda ner fänkålen, äpplet och nötterna i senapscrème fraichen. Klipp i lite av fänkålsblasten om du har någon blast att klippa av.


Spenatsallad med parmesan och balsamico

En himmelskt god sallad och himmelskt enkel att göra. Barnen som rynkade på näsan åt spenat tidigare, brukar nu fråga efter denna enkla spenatsallad.

Det här är en sallad där man får höfta med ingredienserna. Det viktiga är att inte ta för mycket balsamico, eftersom det kan bli lite starkt.

Ingredienser

  • Färsk spenat i valfri mängd
  • Parmesan, finriven
  • Rostade solrosfrön
  • Balsamico, gärna en söt variant
  • Olivolja

Gör så här: Rosta någon näve solrosfrön i en torr stekpanna. Fördela hälften av spenatbladen på ett fat. Stänk över balsamico och olivolja. Strö över finriven parmesan och hälften av solrosfröna. Lägg sedan ett till lager med spenat och gör om samma procedur med övriga ingredienser. Ät som en läcker sallad till middagen.


Små bullar med örter

Vi älskar egna kryddor. Vi odlar dem i mängder och varje sommar brukar vi skörda för att kunna frysa in kryddväxterna. Glasburkar fylls med tex hackad dill, persilja, gräslök eller hela blad av basilika. Några burkar får en blandning av olika växter. Oftast använder vi innehållet i brukarna till olika maträtter och såser, men det är fantastiskt gott att blanda i en bröddeg och göra sitt eget örtbröd. I bullarna brukar vi blanda ner basilika, dill, persilja, timjan och vinterkyndel. Man kan blanda vilka örter som helst som man gillar. Även torkade kryddor blir goda i brödet.

Ingredienser till 16 små bullar

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 tsk salt, gärna örtsalt
  • 2-3 msk olivolja eller rapsolja, gärna smaksatt
  • 1 näve färska, frysta eller torkade kryddväxter tex oregano, basilika, persilja, dill, vinterkyndel, timjan mm
  • 6 dl vetemjöl till degen och 1 dl till utbakning

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och finhackat kryddgrönt. Blanda i mjölet och rör till en deg. Låt den vara lite kletig. Jäs under kökshandduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.

Efter jäsningen delas degen i 16 delar och formas till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en kvart.

Grädda bullarna i ugnen tills de får en lite gyllenbrun yta.


Dill- och gräslökssmör

Dill- och gräslökssmör

Det är alltid lite extra lyxigt med ett kryddat smör att bjuda på. Just dill och gräslök känns som en god smakkombo med påskens smaker.

Ingredienser

  • gräslök och dill
  • smör
  • salt eller örtsalt
  • nymalen peppar
  • några droppar saft från en citron

Gör så här: Finhacka gräslöken och dillen på en skärbräda eller klipp i så små delar som möjligt. Lägg önskad storlek på smörklick på det gröna hacket och blanda med en gaffel. Tillsätt salt, peppar och citron och blanda väl. Låt gärna stå i kylen någon timme innan servering.

Paj med Västerbottensost

Västerbottenpaj

Denna goda paj hittade vi på icakuriren.se och den har vi gjort många gånger och alltid blir den lika uppskattad. Kanske är det för citronskalet i pajdegen som ger en viss syrlighet till helheten. Vi brukar äta pajen tillsammans med en kall sås med tångrom och en sallad.

Ingredienser

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gr smör
  • 1 msk vatten
  • rivet skal av en citron

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 150 gr riven västerbottensost
  • 1/2 tsk salt
  • kryddmått vitpeppar

Gör så här: Blanda mjöl, smör, vatten och citronskal till en smidig deg. Låt den vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut formen.

Vispa äggen och tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 25-30 minuter. Servera pajen varm eller kall.


Agedashi-spett med tufft

Japanska tofuspett Agedashi Farbror Grön

Krispigt friterade tofuspett med härliga asiatiska smaker. Agedashi-spetten blir som godast med lite salladslök och riven rättika i samma tugga samt några stänk Japansk soja.Receptet gäller för 7-8 spett.

Ingredienser

  • 1,5 förpackning Tofu naturell
  • 2-5 msk potatismjöl
  • 1dl vatten
  • 0,5- 2 tsk Grönsaksbuljongpulver
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 tsk japansk risvinäger
  • 5 cm rättika
  • 1-2 salladslökar
  • 0,5-1 l Neutral olja till friteringen

Gör så här: Blanda vatten, buljong, risvinäger, soja, grönsaksbuljong, eventuellt socker och låt det koka upp. Tag sedan av kastrullen från plattan, rör runt och sätt på ett lock och låt den stå. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt.Låt tofublocket rinna av och skär upp det i för dig lagom stora kuber och trä upp dem på lagom långa grillpinnar (mät på kastrullens omfång). Vänd sedan spetten i potatismjöl och lirka ner dem med en hålslev i den heta oljan. Fritera dem tills de fått lite färg. Detta går ganska snabbt. Tag upp dem sedan med hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Koka upp sojasåsen, skiva en salladslök tunt och riv 5 cm rättika på det finaste på rivjärnet. Slå över sås på den friterade tofun och strö över rättika och salladslök. 


Tunnbröd med avokadoröra och tångrom

Denna röra är sagolikt god. Påminner om skagenröra i smaken men utan räkor.

Ingredienser

  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5-1 liten rödlök
  • hackad dill
  • salt
  • peppar
  • avokado eller skalad och urkärnad gurka. Det går också att blanda hälften av vardera grönsakerna.
  • tångrom
  • tunnbröd, hårt eller mjukt som gärna blivit lite torrt

Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, önskad mängd dill, salt och peppar och blanda väl. Finhacka rödlöken och dela avokado eller gurka i tärningar. Blanda allt och låt stå en stund i kylskåpet innan servering. Bryt tunnbrödet i mindre bitar. Lägg en klick av röran på varje bröd. Garnera med en klick tångrom, lite dill och finhackad rödlök.


Fräst sparris med citron och parmesan

Stekt sparris med citron och hyvlad parmesan.

För oss är det lyx med färsk sparris. Det allra bästa är såklart egenodlad sparris som man skördar i sin egen trädgård på vårkanten. Men det har vi inte i vår trädgård ännu. Vissa kombinationer har visat sig passa med sparrisens smak och konsistens. Nötter är gott till och citron passar bra. Parmesan likaså.

Ingredienser
1 knippe färsk sparris
en skvätt rapsolja
saft från en halv citron
salt
grovriven eller hyvlad parmesan

Gör så här: Stek hela sparrisen i rapsolja. Stänk över citronsaft och salt. Hyvla eller riv parmesanen. När sparrisen känns klar, den får gärna bli lite gyllenbrun, lägger man dem på ett fat. Strö över parmesan. Äts direkt när den fortfarande är varm.


Potatissallad med dill och persilja

En riktigt örtig och god potatissallad. Salladen blir som allra bäst om man gör den några timmar innan den ska ätas eller helst dagen innan.

Ingredienser 4 portioner

  • 1,5 kg kokt fast potatis
  • 2-4 msk kapris
  • 1 dl inlagd gurka
  • 1 st purjolök eller rödlök
  • 1 knippe färsk dill
  • 1 knippe färsk persilja

Vinägrett

  • 3-4 msk dijonsenap
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl  rapsolja
  • salt och vitpeppar

Gör så här: Koka färskpotatsien välborstad. Hacka gurkan, löken och örterna. Skär potatisen i halvor och blada den med hacket. Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål. Smaksätt med salt och vitpeppar. Häll vinägretten över potatisen och rör ihop försiktigt. Förslagsvis med en slickepott, så är risken mindre att potatisen går sönder. Låt stå kallt i några timmar. Servera gärna som en rätt till midsommarlunchen. Vårn potatissallad med örter är god att äta dagen efter också, så har smakerna blandat sig på ett härligt sätt.

Glad påsk!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


– ANNONS –

Skörd, lagra laga

I vår nya bok finns en mängd tips på hur man skördar, lagrar och tillagar över 70 olika grönsaker. Beställ boken på Bokus.se.


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *