Din varukorg är för närvarande tom!
Saffranspannkaka med skogshallongrädde
Den Gotländska specialiteten ”Saffranspannkaka” skall väl allra helst ätas på ett café i Visby mitt i sommaren. Har man inte har vägarna förbi Gotland går det alldeles utmärkt att laga den själv. Vi gillar att krydda den med lite extra kardemumma.
Ingredienser
¾ dl
grötris
2,5 dl vispgrädde
2,5-3 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk
smör
1 pkt saffran
3 msk honung
1 msk malen kardemumma
50 gr finhackad skållad mandel
2 ägg
1 burk skogshallonsylt
Önskad mängd grädde
Gör så här: Koka först upp mjölk och grädde i en
kastrull. Tillsätt därefter ris, smör och salt. Gröten ska sjuda försiktigt
under lock i ungefär 40 minuter. Gröten bränns lätt vid och det är därför
viktigt att röra om ofta. När gröten är klar och riset är mjukt ska gröten
kallna. Gröten får inte blir för tjock och kan därmed behöva spädas med lite mer
mjölk. Stöt saffran i en mortel. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen
kardemumma i gröten. Knäck i ett ägg i taget i grötsmeten. När alla ingredienser är
blandade, ska smeten bredas ut i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager.
Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader. Servera den gärna med skogshallongrädde.
Skogshallongrädde: Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner skogshallonsylt efter tycke och smak. Sockra med lite vaniljsocker för en fylligare smak.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Saffranspannkaka med skogshallongrädde”
Topp!
L¨ter väldigt gott!
BirgittaÅhh vad gott det låter, den ska absolut finnas med på julbordet. Jag hoppas våra mexikanska gäster kommer att uppskatta den. Tack för fina recept.
LottaTack 🙂
Mmmm, låter mumsigt!
Kan den tillagas dagen innan eller är den godast nylagad?
Lämna ett svar