När det mesta i landen under tidiga våren består av gamla döda växtdelar från förra årets odlingar, står där våra timjansplantor fortfarande gröna och fulla av liv. Jag blir alltid så glad när jag ser dem och kan inte hålla mig från att känna lite på dess blad. Det gör jag bara för att sedan kunna njuta av doften på mina fingrar.
Mitt barndomshem gränsar till tät skog och doften från timjan får mig att åter-uppleva riktig skog för en stund. Så gör också våra barn när de går förbi de små tuvorna av timjan. Åttaåringen beskriver upplevelsen som att det luktar sommar.
Smaken kan inte så lätt beskrivas. Jag skulle såklart säga att den även smakar skog. Säregen är den helt klart och passar lika bra solitär som med andra örter.
Timjan har för oss blivit en av de mest använda kryddorna från vår trädgård. Vi äter den oftast i kombination med andra örter. På sidan Farbror Gröns Recept finns flera recept med timjan tex örtsmör, krämig feta- och timjanröra, örtsalt och grädd-stuvad lök med timjan.Testa att ta en näve färsk timjan i en tekopp och slå på hett vatten och en tsk honung och njut av ett sagolikt gott örtte.
Att odla timjan
Timjan är perenn, vilket betyder att den är flerårig. En uppdriven fin planta kan alltså ge rik skörd i många år om det vill sig väl. Eftersom vi hittat många användningsområden för denna växt, driver vi varje år upp nya plantor.
För oss har den blivit en av de växter vi sår vintertid i vårt kallväxthus. Fröna tål alltså kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt utomhus. Vill man så timjan kan man börja redan i januari utomhus, gärna under ett snötäcke. Fina resultat får man också i drivbänkar med lock, i plastlådor med inte allt för täta lock och på balkonger. Fördelen med att så timjan så där supertidigt är att man också tidigt kan börja skörda. Har man inte så bråttom går det utmärkt att så när man önskar. Som senast har vi sått timjan i juli – augusti.
Att förkultivera timjan inomhus eller så direkt utomhus under våren fungerar också alldeles utmärkt. Men vi föredrar att driva upp små plantor/tuvor som vi sedan planterar ut. Första året har timjan mjukare stjälkar än när den stått ett par år och de förvedats. Oavsett stjälkarnas hårdhet är bladen lika goda.
Vill du veta mer om hur man ska odla timjan, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver timjan finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Klicka gärna på den gröna pilen och lyssna på ett poddavsnitt om vintersådd. På www.tvaodlareemellan.se finns fler poddavsnitt av Sara Bäckmos och Johannes podcast. Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
För några helger sedan vände två kattungar upp och ner på alla planer för oss , vi la allt annat åt sidan och fokuserade på projektet rädda kattungarna. Det var både spännande, intressant… Läs mer: Vad hände med kattungarna?
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Dejlig informativt indlæg og i det hele taget en skøn blog! Timian er en fantastisk krydderurt, som man kan have glæde af hele året. Jeg har tilføjet jer til min blogroll på min blog. :-)) Hilsen Henrik Havehjerne
ja timjan luktar väldigt gott och smakar gott likså. Påminner mig också om sommar då jag förknippar lukten med den vilda timjan som finns på bla gotland 🙂
Kryddan timjan som man köper i kryddhyllan på matbutiken brukar inte innehålla några timjanfrön. Oftast är det torkade timjanblad och dessa kan inte sås.
Lämna ett svar