Odla egna kryddor

Att odla sina egna kryddor är verkligen lyxigt. Det går inte att jämföra känslan av att skörda egenodlade smakrika små blad med att köpa kryddplantor i butik. Framöver kommer jag att skriva om våra bästa kryddor och hur vi odlar dem.

I begynnelsen när vi träffades, sådär för tio år sedan, bodde Johannes i Stockholm och jag i Västerås. Min lilla balkong hade plats för en liten cafégrupp och en stor zinkbalja. Baljan passade utmärkt att plantera kryddväxter i och jag fyllde den med lite av varje. Timjan,
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in.  Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
I och med att våra odlingar utökades, blev också kryddväxterna fler och kunde ge oss rikligare skördar, vilket i sin tur gav oss många möjligheter att kombinera olika smaker. Att ha egna kryddor är verkligen en lyx och kan lyfta många rätter några nivåer.
Framöver kommer vi att presentera våra mest användbara kryddväxter och ge tips på hur man kan odla dessa och hur man kan använda dem. Håll utkik!
Som en start på vårt kommande kryddväxtstema kommer här en film om hur vi gör vårt användbara örtsalt, där ett flertal kryddor hamnar varje år.
Theres Lundén

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla egna kryddor”

  1. Varför kör du växterna våta med saltet? Jag brukar torka bladen och det går ju fort. Sen kan jag blanda hur jag vill och även ta bladen i soppor mm. Har dem bara på vrödgaller eller papper inte ena i ugn. Samma med svartkål etc

  2. Vi gör lite både och. Vi torkar tex gräslök och timjan för sig för att kunna ha som enskilda kryddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *