Din varukorg är för närvarande tom!
Julmusten och kolsyran

Det blev rejält med kolsyra i julmusten! Minns ni julmustreceptet jag berättade om innan jul? Det var nog bland det mest spännande jag gjort på flera veckor i köket. Jag älskar nya recept och experiment och där livsmedel genomgår en metamorfos och förvandlas till något helt nytt genom en levande process. Härom dagen, ja på julafton då vi skulle öppna flaskorna, blev det lön för mödan. Jag kom i mål. Ser ni röken ur flaskan på bilden här ovan och kapsylen som håller på att landa?
Vilket tryck det blev!
Tre dagar efter att jag hällt i sodastarten i själva brygden började det att fräsa rejält och jag tappade upp musten på enskilda flaskor. Enligt receptet från land, som senare genom eget slumpaktigt detektivarbete visade sig vara ett ”lånat” recept från matbloggaren Tove Nilsson och hennes fullkomligt underbara bok ”SODA LEMONAD & SNACKS” , skulle man låta de buteljerade flaskorna stå rumstemperatur i två dagar för att utveckla kolsyra. Under kvällen dag två började en av flaskorna fisa ganska ljudligt så jag stoppade in alla 14 flaskor i kylen för att avstanna processen, smått livrädd för att få julmustfontäner under natten i kylen, men de uteblev tack o lov. Sedan fick flaskorna stå där i ca 5-7 dagar och det var nog lite i det längsta laget. Så här i efterhand borde jag nog stoppat in dem i kylen efter ett dygn och provsmakat dem tidigare. Har aldrig tidigare smakat en julmust som varit så stickig och jag tror att den vunnit på att inte vart lika full av kolsyra och en aningen mer söt. Men ett recept ska inte bli perfekt första gången. Det tar tre gånger att lära känna ett recept och snart är det ju påsk.
Här ovan kan ni beskåda lite av vårt julmustfyverkeri. Det var riktigt svårt att öppna flaskorna utan att drälla rejält, har inte klarat det med en endaste flaska. Hur det smakar? Ja, jag gillar smaken! Det kanske inte direkt smakar som julmusten vi är vana vid men som jag sa till barnen som rynkade på näsan.
-Kan ni fatta vilket lyx det här hade varit för fattiga barn 100 år sedan i en röd liten stuga på landet där ingen smakat läskedryck? Men ingen ville ha mer. Så det är jag som snart druckit upp 13 flaskor på egen hand, jag har 4 st kvar och de ska hålla en månad i kylskåpet så jag ska testa en precis 30 dagar efter korkningen. Jag kommer göra det här igen!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Julmusten och kolsyran”
Häftiga bilder!
Ser riktigt trevligt ut. Blev det att du gjorde en ny sats i påskas? Vad var det barnen inte gillade och har några tips på justering av receptet förutom att avbryta jäsningen en dag tidigare och mer socker? Mer socker kanske gör att man borde avbryta ändå tidigare?
Tänkte mig testa göra julmust just på detta recept redan förra julen men det blev inte av. Nu har jag införskaffat ingredienserna i alla fall.
Vad spännande, hör av dig hur det blir. Barnen tyckte inte att det smakade julmust, det var nog mest det. Jag var ju jätteglad att jag gjort något juligt som var kolsyrat och smakade nästan som julmust. Barnen är helt enkelt lite mer kräsna än mig. / Johannes
Vet inte vad jag gör för fel, men första ”batchen” möglade när den stod och skulle vila 3-5 dagar så den fick jag hälla ut och börja om. Nästa ”batch” provsmakade vi idag och den har ingen kolsyra whatsoever. Den är jättegod men inte tillstymmelse till kolsyra. Kanske vi får köra den i sodastreamern för det känns ju dumt att kasta igen.
Ingen aning, hur gick det?
Tyvärr ingen kolsyra alls. Jättegod smak dock, så vi körde den i sodastreamern istället.
Lämna ett svar