Vi gör egen julmust

Helt plötsligt dök det upp en kommentar i ett forum för fermentering på Facebook. ”Egen julmust  är väl också en lags fermentering” menade inläggets författare och skickade med en länk från tidningen land på ett julmust recept.

Herregud det är inte sant tänkte jag! Ett julmustrecept ! Jag la allt åt sidan och bestämde mig på en millisekund att det här är en väg jag bara måste vandra. Jag har aldrig reflekterat särskilt mycket över vad som ingår eller skulle kunna ingå i julmust. På bilden ovanför har jag radat upp nästan allt som ingår och julmust verkar bestå av nästan allt i julväg. Det är bara granbarr, kryddpeppar, glögg, julstjärnor, mistel och hyacinter som fattas. Var det så här man tänkte när man gjorde julmust första gången? ”Nu ska vi göra en riktigt julig och god dricka! Vi tar allt som hör julen till och blandar runt för att sedan kolsyra och servera kallt. Det är nästan lite äckligt när man tänker efter. Me det är där mitt intresse väcks och är det något jag älskar att vara så är det självförsörjande, jag får en sådan kick av att njuta av egen ansträngning.

Jag har aldrig gjort det här förut

Tilläggas bör att det här är första gången jag testar att göra julmust och att jag, när det här inlägget författas, inte har nått målet med julmusten än. Jag har inte tappat musten på flaskor eller kunnat provsmaka färdig dryck. Det kan vara bra att veta för dig som verkligen vill lyckas med det här, jag kan tyvärr inte lämna några garantier att det fungerar, jag famlar fortfarande i blindo. Men jag tycker att det är vansinnigt kul att testa sådana här saker och skulle det gå nåt fanders har förhoppningsvis både du och jag lärt oss en mängd nya saker. Att ge upp är aldrig ett alternativ.

Sodastarten tillverkas av ingefära, råsocker och vatten

Sodastart

Det första man behöver göra när man ska göra egen julmust är att starta / skapa en sodastart. Det gör man genom att blanda riven ingefära, råsocker och vatten. Sedan ska blandningen stå relativt varmt för att börja bubbla. Jag ställde glasburken med ingredienserna på en värmematta för odling och satte fast en bit tyg ovanpå öppningen med hjälp av en gummisnodd. Det tog ett dygn innan det började fräsa om sodastarten när jag rörde runt i den med en sked.

Ingredienser sodastart

 • 2 msk finriven ingefära
 • 5 dl vatten
 • 1 msk råsocker
 • 1,5 msk strösocker

Gör så här: Blanda ingredienserna i en stor ren glasburk och täck dess öppning med en tygduk av något slag. Rör om i burken någon gång per dag och tillsätt dagligen 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker tills dess att den kommer igång. När du ser bubblor och att det fräser om sodastarten är den klar och du kan ta tag i nästa detalj i tillverkningen, mustbasen.

Ingredienser mustbas

 • 1 dl russin
 • 3 fikon
 • 4 katrinplommon
 • 1 dl finhackad ingefära
 • 1 dl torkade och lätt krossade enbär
 • 2 pomeransskal
 • 2 muskotblommor
 • 4 kryddnejlikor
 • 10 gröna kardemummakapslar
 • 2 hela stjärnanisar
 • 5 kanelstänger
 • 1- 2 tsk citronsyra
 • 1  + 2,5 l vatten
 • 400 g mörkt muscavadosocker
 • 2 dl sodastart

Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom sodastart och socker i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 20 min. Blanda därefter i muscavadosockret så att det löser sig och tillsätt 2.5 liter vatten. Låt kastrullen stå i rumstemperatur i ca 12 h med alla ingredienser i. Sila av vätskan från blandningen genom ett durkslag och sila därefter vätskan igen genom en silduk eller en handduk så att alla små partiklar försvinner. Tillsätt 2 dl av sodastarten som du dessförinnan silat genom en silduk. När sodastarten har börjat bubbla och fräsa är det dags att göra själva mustbasen

Mustbasen redo att silas av

Mustbasen eller häxblandningen som jag kallade den har nu stått i 14 h ( jag hade lite annat för mig) och alla ingredienser har lakat ur sina juvligt juliga smaker och det doftar fantastiskt gott. Jag vet inte om det är must det doftar men nog skulle denna dryck duga åt mig väl kyld och sprängfylld av kolsyra på självaste julafton. 

När mustbasen är sval och avsilad tillsätts sodastarten

Här är jag nu eller rättare sagt två dagar senare. Musten står på skänken i köket och doftar gott. Jag har inte sett att det börjat att bubbla än men anar att det rör sig lite i kanten. Efter 3 till 5 dagar ska det tydligen bubblingen vara igång så att man kan se det. När bubblandet är igång är det dags att hälla upp musten i rengjorda glasflaskor som förvaras i rumstemperatur i ca 2 dagar, väl förslutna, så att kolsyra bildas. Efter dessa 2 dagar för de lagras i kylskåpet så att kolsyradet avstannar och man slipper explosioner. Enligt grundreceptet från tidningen land ska musten hålla i ca 1 månad i kylskåp. Visst är det spännande!

Lycka till

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

13 svar till ”Vi gör egen julmust”

 1. Hej! 1,5 vadå socker?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det ska vara 1,5 msk. Receptet är uppdaterat nu.

 2. Blev det gott då? Har du inga recensioner, bilder och kommentarer fråm färdig produkt? Har en sats på G nu som dock ej hinner bli klar till jul men är sjukt nyfiken.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja vad ska man säga, ingen annan i familjen förutom jag gillade musten. 🙂

   1. Jag är inne på min fjärde batch nu och har hållt igång sodastarten för det ändamålet.

    Senaste drycken blev ganska bra, men lite för sur (kanske för mycket ingefära?) Och så med en lätt bismak av någon sorts alkohol eller plastlim. Hur blir vi av med det?

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Jösses vilken härlig entusiast du verkar vara! Jag vet dessvärre inte hur man blir av med alkoholsmaken. Kanske dricka dem tidigare eller senare.
     / Johannes

 3. Använder du torkad fikon eller fätska?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Torkade
   Johannes

 4. Profilbild för Per Eriksson
  Per Eriksson

  Är det inte rätt så välkänt att några av de viktigaste smaksättande ingredienserna i julmust är enbär och humle?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag vet inte det, tydligen är det det för dig. Humlesmaken har aldrig jag känt i julmust.
   / Johannes

 5. Hej!

  Har testat att göra julmusten men får den ej till rätt färg. Den är brungrön och grumlig. Vad kan det bero på?

  /Sam

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det låter väldigt otäckt, nu får du allt ta och rannsaka dig och försöka minnas vad du haft i den.Det där blir väldigt svårt att bjuda på som julmust.

   1. Jag har också gjort julmusten, precis enligt recept, och den blev gulorange som en äppelmust ungefär! Helt säkert att du inte hade i något som färgade den svart? Den blev väldigt god i vilket fall!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *