Julmusten och kolsyran

Det blev rejält med kolsyra i julmusten! Minns ni julmustreceptet jag berättade om innan jul? Det var nog bland det mest spännande jag gjort på flera veckor i köket. Jag älskar nya recept och experiment och där livsmedel genomgår en metamorfos och förvandlas till något helt nytt genom en levande process. Härom dagen, ja på julafton då vi skulle öppna flaskorna, blev det lön för mödan. Jag kom i mål. Ser ni röken ur flaskan på bilden här ovan och kapsylen som håller på att landa?

Vilket tryck det blev!

Tre dagar efter att jag hällt i sodastarten i själva brygden började det att fräsa rejält och jag tappade upp musten på enskilda flaskor. Enligt receptet från land, som senare genom eget slumpaktigt detektivarbete visade sig vara ett ”lånat” recept från matbloggaren Tove Nilsson och hennes fullkomligt underbara bok ”SODA LEMONAD & SNACKS” , skulle man låta de buteljerade flaskorna stå rumstemperatur i två dagar för att utveckla kolsyra. Under kvällen dag två började en av flaskorna fisa ganska ljudligt så jag stoppade in alla 14 flaskor i kylen för att avstanna processen, smått livrädd för att få julmustfontäner under natten i kylen, men de uteblev tack o lov. Sedan fick flaskorna stå där i ca 5-7 dagar och det var nog lite i det längsta laget. Så här i efterhand borde jag nog stoppat in dem i kylen efter ett dygn och provsmakat dem tidigare. Har aldrig tidigare smakat en julmust som varit så stickig och jag tror att den vunnit på att inte vart lika full av kolsyra och en aningen mer söt. Men ett recept ska inte bli perfekt första gången. Det tar tre gånger att lära känna ett recept och snart är det ju påsk.

Här ovan kan ni beskåda lite av vårt julmustfyverkeri. Det var riktigt svårt att öppna flaskorna utan att drälla rejält, har inte klarat det med en endaste flaska. Hur det smakar? Ja, jag gillar smaken! Det kanske inte direkt smakar som julmusten vi är vana vid men som jag sa till barnen som rynkade på näsan.

-Kan ni fatta vilket lyx det här hade varit för fattiga barn 100 år sedan i en röd liten stuga på landet där ingen smakat läskedryck? Men ingen ville ha mer. Så det är jag som snart druckit upp 13 flaskor på egen hand, jag har 4 st kvar och de ska hålla en månad i kylskåpet så jag ska testa en precis 30 dagar efter korkningen. Jag kommer göra det här igen!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Julmusten och kolsyran”

 1. Häftiga bilder!

 2. Ser riktigt trevligt ut. Blev det att du gjorde en ny sats i påskas? Vad var det barnen inte gillade och har några tips på justering av receptet förutom att avbryta jäsningen en dag tidigare och mer socker? Mer socker kanske gör att man borde avbryta ändå tidigare?

  Tänkte mig testa göra julmust just på detta recept redan förra julen men det blev inte av. Nu har jag införskaffat ingredienserna i alla fall.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad spännande, hör av dig hur det blir. Barnen tyckte inte att det smakade julmust, det var nog mest det. Jag var ju jätteglad att jag gjort något juligt som var kolsyrat och smakade nästan som julmust. Barnen är helt enkelt lite mer kräsna än mig. / Johannes

 3. Vet inte vad jag gör för fel, men första ”batchen” möglade när den stod och skulle vila 3-5 dagar så den fick jag hälla ut och börja om. Nästa ”batch” provsmakade vi idag och den har ingen kolsyra whatsoever. Den är jättegod men inte tillstymmelse till kolsyra. Kanske vi får köra den i sodastreamern för det känns ju dumt att kasta igen.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ingen aning, hur gick det?

   1. Tyvärr ingen kolsyra alls. Jättegod smak dock, så vi körde den i sodastreamern istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *