Din varukorg är för närvarande tom!
Julmusten och kolsyran

Det blev rejält med kolsyra i julmusten! Minns ni julmustreceptet jag berättade om innan jul? Det var nog bland det mest spännande jag gjort på flera veckor i köket. Jag älskar nya recept och experiment och där livsmedel genomgår en metamorfos och förvandlas till något helt nytt genom en levande process. Härom dagen, ja på julafton då vi skulle öppna flaskorna, blev det lön för mödan. Jag kom i mål. Ser ni röken ur flaskan på bilden här ovan och kapsylen som håller på att landa?
Vilket tryck det blev!
Tre dagar efter att jag hällt i sodastarten i själva brygden började det att fräsa rejält och jag tappade upp musten på enskilda flaskor. Enligt receptet från land, som senare genom eget slumpaktigt detektivarbete visade sig vara ett ”lånat” recept från matbloggaren Tove Nilsson och hennes fullkomligt underbara bok ”SODA LEMONAD & SNACKS” , skulle man låta de buteljerade flaskorna stå rumstemperatur i två dagar för att utveckla kolsyra. Under kvällen dag två började en av flaskorna fisa ganska ljudligt så jag stoppade in alla 14 flaskor i kylen för att avstanna processen, smått livrädd för att få julmustfontäner under natten i kylen, men de uteblev tack o lov. Sedan fick flaskorna stå där i ca 5-7 dagar och det var nog lite i det längsta laget. Så här i efterhand borde jag nog stoppat in dem i kylen efter ett dygn och provsmakat dem tidigare. Har aldrig tidigare smakat en julmust som varit så stickig och jag tror att den vunnit på att inte vart lika full av kolsyra och en aningen mer söt. Men ett recept ska inte bli perfekt första gången. Det tar tre gånger att lära känna ett recept och snart är det ju påsk.
Här ovan kan ni beskåda lite av vårt julmustfyverkeri. Det var riktigt svårt att öppna flaskorna utan att drälla rejält, har inte klarat det med en endaste flaska. Hur det smakar? Ja, jag gillar smaken! Det kanske inte direkt smakar som julmusten vi är vana vid men som jag sa till barnen som rynkade på näsan.
-Kan ni fatta vilket lyx det här hade varit för fattiga barn 100 år sedan i en röd liten stuga på landet där ingen smakat läskedryck? Men ingen ville ha mer. Så det är jag som snart druckit upp 13 flaskor på egen hand, jag har 4 st kvar och de ska hålla en månad i kylskåpet så jag ska testa en precis 30 dagar efter korkningen. Jag kommer göra det här igen!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Julmusten och kolsyran”
Häftiga bilder!
Ser riktigt trevligt ut. Blev det att du gjorde en ny sats i påskas? Vad var det barnen inte gillade och har några tips på justering av receptet förutom att avbryta jäsningen en dag tidigare och mer socker? Mer socker kanske gör att man borde avbryta ändå tidigare?
Tänkte mig testa göra julmust just på detta recept redan förra julen men det blev inte av. Nu har jag införskaffat ingredienserna i alla fall.
Vad spännande, hör av dig hur det blir. Barnen tyckte inte att det smakade julmust, det var nog mest det. Jag var ju jätteglad att jag gjort något juligt som var kolsyrat och smakade nästan som julmust. Barnen är helt enkelt lite mer kräsna än mig. / Johannes
Vet inte vad jag gör för fel, men första ”batchen” möglade när den stod och skulle vila 3-5 dagar så den fick jag hälla ut och börja om. Nästa ”batch” provsmakade vi idag och den har ingen kolsyra whatsoever. Den är jättegod men inte tillstymmelse till kolsyra. Kanske vi får köra den i sodastreamern för det känns ju dumt att kasta igen.
Ingen aning, hur gick det?
Tyvärr ingen kolsyra alls. Jättegod smak dock, så vi körde den i sodastreamern istället.
Lämna ett svar