7 saker att tänka på vid utplantering

Nu är det hög tid för utplantering! När ens förodlade växter vuxit en bit och kanske omplanterats någon gång är det dags för utplantering. Här har vi samlat lite matnyttigt kring just utplantering.

Vi älskar att så våra frön i krukor och andra typer av behållare. Det brukar kallas för att förkultivera eller förodla växterna. För det mesta sår vi utomhus eller i kallväxthuset från tidig vårvinter och fram till högsommaren. Det betyder att vi har ganska många plantor att plantera ut. Eftersom vi sår vid flera tillfällen behöver vi inte, som tur är, plantera ut allt samtidigt. Men hur vi än gör blir det ändå ofantligt många plantor så här under våren och försommaren.

När är det dags för utplantering?

Det är inte alltid så lätt att veta när det lämpar sig bäst för utplantering. Är det vår behöver man ta hänsyn till väder och temperatur. Alla växter är ju olika tåliga och vissa växter kan planteras ut i april och framöver. Andra är väldigt känsliga för låga temperaturer och behöver vänta tills risken för temperaturer ner mot nollan är över.

Men det är inte bara vädret och temperaturen som spelar roll. Vi tycker också att det är viktigt att plantorna är tillräckligt stora så att de klarar att planteras ut. Ju större plantorna är, desto mer klarar dem. Om man till exempel har hungriga sniglar kan småplantor på ett kick bli helt uppätna. En större planta kan klara sig bättre. Som ett litet riktmärke kan man säga att grönsaksplantor och sommarblommor gärna få vara en decimeter höga eller högre. Perenner växer väldigt långsamt och kan vara mycket mindre.

Växter vana vid uteklimat

Eftersom vi sår all kål, sallat, lökväxter, örter och rotfrukter (alla utom rotselleri) kallt, det vill säga utomhus eller i vårt växthus, så är plantorna från början vana med kyla. I växthuset kan det soliga dagar vara väldigt varmt, men under nätterna är det lika kallt innanför som utanför glasväggarna. Det betyder att kallsådda plantor kan planteras ut ganska tidigt. Hos oss kan det fungera att i slutet av april börja med utplantering. Men oftast blir det i maj och in i juni. Inomhussådda plantor brukar få komma ut senare än de kallsådda. Det beror på att de behöver en tid för tillvänjning av utomhusklimatet innan de kan planteras ut. Läs mer längre ner under rubriken ”Behöver mina växter avhärdas”.

Om du sått inne

Om du fortfarande är en av de som sår det mesta inne kan du tänka att mitten av maj och framöver är en bra tid för utplantering. Överlag vill alla inomhussådda växter planteras ut när det är frostfritt. Så håll koll på väderleksrapporten. Eftersom inomhussådda växter behöver avhärdas innan de kommer på plats i odlingen behöver man planera in en veckas avhärdning också. Läs mer längre ner. Några växter, som vi nämnt nedan, behöver vänta till en bit in i i juni innan de planteras ut eftersom det är extra känsliga.

Hur vi förenklat vårt odlande: Odla kallt

Extra känsliga växter får vänta

Gurkväxter som gurka, melon, pumpa och zucchini, men även majs, trädgårdsbönor, aubergine, chili och paprika har svårt att klara sig i lägre temperaturer och kan inte planteras ut för tidigt. Dessa värmeälskade växter sår vi inomhus eller i växthuset med värmematta inunder sådden. Gurkväxterna får vänta ända till den 10 juni innan de får komma till sin finala odlingsplats om det är på friland eller pallkragar. De andra värmeälskande växterna är kanske inte lika känsliga, men för enkelheten skull kan man tänka samma datum även för de. Att det just blivit den 10:e är för att vi fått erfara så låga och därmed dödande temperaturer ända in i juni i odlingszon 2 och 3. Efter den 10 juni är det oftast fritt fram hos oss för utplantering.

Läs mer: Gurka och melon – utomhus och i växthus, Du sår väl inte gurkväxter för tidigt?

Planera ut under sommaren

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *