Din varukorg är för närvarande tom!
Vi odlar majs och gör eget mjöl
Min längtar efter riktiga tortillamajsbröd är stor. Så stor att jag bestämde mig för att odla egen mjölmajs förra sommaren. På kortsidan av vårt hyreshus växte ett gäng fina mjölmajsplantor.
För många år sedan tog min pappa med sig ett par kilo nygjorda tortillamajsbröd köpta från ett gatukök precis innan flighten hem från Mexiko. Det var den resan han också hade tagit på sig två helt olika skor, vilket han först upptäckte under mellanlandningen i Köpenhamn. Vänster och höger sko liksom inte var släkt med varandra. Det var en spännande resa för pappa som fick den av släkt och vänner i 70 års present i mitten av 1990-talet och han kom faktiskt hem tillslut. Det var under 1990-talet som tacoeran verkligen var i sitt uppåtgående i Sverige.
När han väl kom hem med 16:43 tåget från Stockholm till järnvägsstationen i Flen i nya mexikanska sandaler tillverkade på uttjänta bildäck, på självaste julafton var han både munter, solbränd , frusen och full-laddad med alla möjliga och omöjliga souvenirer. Jag minns det som igår när han först gömde sig lite bakom sin resväska och sedan stolt halade fram en halvmeter tätt staplade tortillamajsbröd som han lindat in tidningspapper. ”Äkta mexikanska tacobröd!” utbrast han. Ja så kanske det var men vi tyckte inte direkt att de smakade som tacobröd! Inte som vi var vana vid i alla fall. De smakade verkligen inte gott när vi försökte använda dem i det halvmjuka skick de kom i. De var torra, smakade mjöl och gick sönder när vi vek dem. De gick faktiskt inte att äta. Men vad gör man när man har en halvmeter direktimporterade tortillabröd i sitt kök? Jag fick gnugga geniknölarna rejält och till slut provade jag att steka dem i rapsolja och då blev de till de mest delikata knapriga tacobröd ni kan tänka er. Dessa små knapriga bröd kallas för tostadas och är himmelskt goda. Som små perfekta munsbitar som man aldrig kan sluta äta.
Ända sedan den där julafton har jag drömt om att få odla min egen majs och göra tostadas. I år är det äntligen dags. Vi odlade bara mjölmajs i år istället för sockermajsen vi oftast brukar odla. Ett kilo majsmjöl har vi fått ihop av sorterna Painted mountain och Indian. Jag valde att mala de torkade majskornen i min mjölkvarn istället för att nixtamalisera dem som egentligen är den ”rätta” metoden. Nu väntar jag bara på rätt dag att sätta igång det hela. Att få njuta av egenodlad majs med syrade chilisåser från takfarmen och två burkar egenkokt salsa verde som står längst bak i kylen och väntar på att förgylla denna middag. Löken och tomaterna ligger redan i bokhyllan och några sallatsblad ska vi nog kunna krafsa fram under snön i en pallkrage i tillsammansodlingen.
Så här vackra blir majskolvarna när man tröskat dem på frön. Sådana här skönheter kan man inte slänga, de packades ner i en papperspåse och stuvades in i ett skåp i odlingskällaren.
Majsmjölet är inte så där gyllengult som när man köper det på påse utan mer åt det gråa hållet. Men vad gör väl det, att få skörda så man får ihop till ett kilo mjöl i en central stadsodling i Sverige känns bara helt fantastiskt.
/ Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Vi odlar majs och gör eget mjöl”
Nå ble jeg forveten – Hva gjør du med maiskolbene som du "packades ner i en papperspåse och stuvades in i ett skåp i odlingskällaren." Hva for noe spennande bruker du det til? > ab
Dekoration, de är ju så vackra 🙂
Jag var i Nicaragua ett tag. Innan de malde mjölet la de majskornen I vatten tillsammans med kalk. Tortillan smakade samma i Mexiko sen när jag kom dit….
Lämna ett svar