Din varukorg är för närvarande tom!
Vi firar Internationella lakritsdagen!
En laktitsdag som denna vill vi visa upp våra senaste smaksensationer. Med lakritspulver från Ramlösa Lakrits finns smaken kvar i munnen i fler minuter efteråt. Underbart för lakritsälskare. Tidigare i veckan hade vi lakritsprovning här hemma. Lär mer här.
Kolakakor med lakritssmak
Ingredienser:
150 g margarin
1,5 dl socker
1-2 msk
vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk lakritspulver
muscavodosocker till garnering
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
Tips!
Ibland kan kakdeg bli lite väl ohomogen och falla sönder vid utbaket i synnerhet när man ska rulla den. Oftast har det blivit så när vi använder ett proteinrikt vetemjöl till kakdeg, typ vetemjölspecial. Om det skulle hända så hyvla i ett par skivor smör och ta en skvätt vatten och knåda degen igen. Skynda dig sedan att rulla degen.
Dubbelkaka med lakritssmörkräm
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
Lakritssmörkräm
2 tsk lakritspulver
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
Tips!
Det kan vara svårt för kakorna att ta åt sig strösocker ibland. Då kan man doppa dem i vatten, låta dem rinna av och sedan slänga ner dem i en skål med strösocker. Då blir de nästintill glaserade som av rimfrost. Gott och vackert.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar