Din varukorg är för närvarande tom!
Vi firar Internationella lakritsdagen!
En laktitsdag som denna vill vi visa upp våra senaste smaksensationer. Med lakritspulver från Ramlösa Lakrits finns smaken kvar i munnen i fler minuter efteråt. Underbart för lakritsälskare. Tidigare i veckan hade vi lakritsprovning här hemma. Lär mer här.
Kolakakor med lakritssmak
Ingredienser:
150 g margarin
1,5 dl socker
1-2 msk
vaniljsocker
1-3 msk sirap
3,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk lakritspulver
muscavodosocker till garnering
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Tag lakritspulvret och blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt därefter alla
ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 st längder
och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in
i ugnen. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom
stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medan de är varma.
Tips!
Ibland kan kakdeg bli lite väl ohomogen och falla sönder vid utbaket i synnerhet när man ska rulla den. Oftast har det blivit så när vi använder ett proteinrikt vetemjöl till kakdeg, typ vetemjölspecial. Om det skulle hända så hyvla i ett par skivor smör och ta en skvätt vatten och knåda degen igen. Skynda dig sedan att rulla degen.
Dubbelkaka med lakritssmörkräm
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
0.5 0.5 dl
vispgrädde
2.5 2.5 dl
vetemjöl
strösocker till garnering
Lakritssmörkräm
2 tsk lakritspulver
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
100 100
g rumsvarmt smör
2 2 dl
florsocker
2 2 tsk
vaniljsocker
lite lakritsströssel
Gör så här: Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stå i kylskåpet i
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
cirka 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen, cirka 5 mm tjock, på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut
små runda kakor, cirka 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg ut dem på en plåt,
smord eller med bakplåtspapper. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5–7 minuter. Observera att de inte ska få färg. Låt
kakorna svalna något och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på
hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna
svalt.
Tips!
Det kan vara svårt för kakorna att ta åt sig strösocker ibland. Då kan man doppa dem i vatten, låta dem rinna av och sedan slänga ner dem i en skål med strösocker. Då blir de nästintill glaserade som av rimfrost. Gott och vackert.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar