Din varukorg är för närvarande tom!
Zucchinibollar

När Zucchiniplantorna levererar frukter på löpande band brukar vi göra friterade zucchinibollar. Kikärtsmjölet ,som det här receptet innehåller, gör att bollarna blir fasta och fina och bidrar med sitt protein.
För oss som äter mest vegetariskt är det många gånger en större utmaning att göra det där goda till, potatisen, riset, bulguren osv. Det är lite av tjusningen med att äta vegetariskt, att experimentera sig fram med olika grönsaker i nya former och tilllagningssätt. Allra godast blir dessa vegetariska bollar och biffar när de äts direkt efter tillagning. Då är de som allra krispigast och innandömet som krämigast.
Känn dig fri att leka med receptet och var inte blyg när det gäller kryddningen. Vill du ha en Indisk touch kryddar du dem på det sättet, vill du att de smakar lite thai, krydda dem så eller som i det här receptet, lite åt det Italienska hållet.


Ingredienser för 4 personer
- ca 500 g zucchini, fungerar både med små och stora.
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 1-2 tsk bakpulver
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- salt
- Pesto eller 1 msk finhackade blandade örter
- Ev en pressad vitlöksklyfta
Gör så här: Grovriv zucchinin och lägg det i en djupskål och blanda med 1 tsk salt. Låt rivet stå och dra för att sedan krama ur vattnet ur det. Blanda sedan rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, pesto eller örter. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. Värm upp rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp kan bollarna fastna lite i botten medan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
Tips: Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.
Här hittar du fler zucchinirecept: 7 underbara recept med zucchini
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Zucchinibollar”
Testade receptet i dag, riktigt goda. Jag kryddade med ganska mycket oregano, lite chili och vitlök. Haveris och yoghurt smaksatt med citronskal.
Jag friterade dem även jag tycker att det är lite otäckt att fritera, höll mellan 170-180 grader på rapsoljan.
ett recept att komma ihåg i dessa zucchinitider..
Vad roligt att höra 🙂
Lämna ett svar