Din varukorg är för närvarande tom!
Vinterså kål

Kål är en perfekt gröda att vinterså. Nästan alla former av kål klarar den behandlingen fint och ger superfina plantor framöver.
Har du tillgång till ett kallväxthus, odlingstunnel, en drivbänk, Pallkrage och en bit fiberduk, pallkrageväxthus, inglasad balkong eller en större plastlåda med lock? Då kan du vinterså dina grönsaker!
Vi har under de senaste åren vintersått en mycket stor del av alla de grönsaker vi odlar. Just kål är en tacksam vinterodlingsgröda. För vintersådd passar alla typer av kål, utom salladskål och kålrot. Dessa två har i alla fall inte vi lyckats särskilt bra med. De växer upp fint, men kommer igång med blomning tidigt på säsongen och ger på så sätt inte särskilt riklig skörd. Salladskål och kålrot sår vi framåt sommaren och skördar under hösten.
Vintersådd passar för: svartkål, grönkål, vitkål, rödkål, spetskål, savoykål, broccoli, cima de rapa, pak choi, tatsoi, komatsuna, brysselkål och rosettkål.

Vi har tre olika slags vintersådder. Sådder som ska ge fina plantor att plantera om och slutplantera på annan plats, sådder som ska ge snabb skörd tidigt på säsongen och direktsådder av rotfrukter på tjälad jord.
När det gäller kål är det främst den första typen av vintersådd som är aktuell, eftersom vi till största delen vill ha stora kålplantor att plantera om och slutplantera i våra olika odlingar.
Vi föredrar att göra iordning små byttor med våra vintersådder. Dessa ställer vi i vårt kallväxthus. Det går lika bra att ställa byttorna på någon annan skyddad plats, i typ en odlingstunnel, drivbänk, stor plastlåda med lock eller inglasad uteplats. Har man odlingsbäddar i sitt växthus kan det fungera bra att så i dem också.

Så här gör vi:
Någon gång i januari, februari eller början av mars förbereder vi våra vintersådder. Då fyller vi krukor eller lådor med planteringsjord, nästan upp till kanten. Därefter sprider vi ut kålfrön över jordytan. En kålsort för varje kruka/låda. Över fröna strör vi ett lager planteringsjord, ca 1 cm tjockt.
När fröbyttorna är preparerade med jord och frön kan man kicka igång dem direkt eller vänta ett tag. Vissa år står våra sådder klara i slutet av januari, men det kan också vara en hektiskt vinter för oss och då kanske vi inte gör iordning vintersådderna förrän i början av mars. Det spelar inte så stor roll vid vilken tidpunkt man fixar sina sådder, det avgörande är när man kickar igång dem. Det gör man genom att tillsätta vatten eller snö. Så länge man varken vattnat eller hävt på snö kommer inga frön att gro.
När vi finner att tiden är inne, i slutet av februari eller i början av mars, lägger vi ett tjockt lager med snö ovanpå sådden. Snön kommer sedan att kunna smälta ner och fukta jorden. Om det inte finns snö vattnar vi sådden ordentligt.
Startar vi för tidig som tex i januari kan det i värsta fall bli en mildperiod som lockar frön att gro. De små plantorna kan sedan duka under vid nästa köldknäpp. Bor man långt ner i landet är det en fördel att vänta till in i mars innan man vintersår och detsamma för er som odlar i de övre odlinszonerna. Speciellt i de högre odlingszonerna kan skillnaden i temperatur mellan natt och dag vara hiskeligt stor och för att jämna ut temperaturen rekommenderar vi att man använder ett växthus och kopplar in en kupévärmare på natten så att det inte blir för kallt. För oss i odlingszon 2 och 3 brukar kålplantor tåla att frysa några timmar på natten. Ner till – 8 grader några timmar brukar inte vara ett problem.

Det gäller att hålla koll på sådden när våren nalkas. Soliga och varma dagar skapar ett gynnsamt klimat för frön att börja gro och när den tiden är inne brukar det behövas vatten eller mer snö. Vi brukar ta för vana att titta till våra vintresådder ofta. Vintersår man i tex pallkrageväxthus, drivbänk eller stor transparant låda, behöver man vara noga med ventilationen så att det inte blir för varmt.

Kål som ska bli stora och frodiga plantor kan planteras om en gång innan de planteras på sin finala odlingsplats. För oss hamnar kål nästan alltid i pallkragar eller i ett friland. Vi har provat med krukodling och det går, men resultatet blir inte riktigt lika bra. Men om det bara är krukor som står till buds är det ett klart värt det.
Läs gärna vårt inlägg om kålodling i pallkragar. Där berättar vi hur vi lyckas få enorm skörd på liten yta genom att tex gödsla rikligt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Vinterså kål”
Hej! I år tänkte jag testa att odla spetskål. Men funderar på att kallså den. Har inget växthus och tänker att det ska få växa i pallkrage sen. Kan jag kallså i godislådor? Vad ska jag plantera om i sen när plantorna kommit upp? Kan man även kallså grönkål?
I öppna godislådor med hål i botten går bra. Ställ dem tes vid husgrunden i ett söderläge med mycket sol, se till att de inte torkar ut.
/ Johannes
[…] Vinterså kål […]
[…] Vinterså kål […]
Jag har inget växthus, men en vindskyddad balkong i söderläge. Rekommenderar ni att ställa öppna godislådor/krukor med snötäckta vintersådder direkt på ett bord på balkongen eller är det bättre att skydda dem i t ex stora plastlådor?
Precis så i stora lådor i så fall och se till att de är ventilerade så att de inte blir kokta.
Lämna ett svar