Oj, sådde du för tidigt?

En del är ivrigare än andra och är du en av dem är det lätt hänt att odlarbegäret kommer till uttryck med att du sår i kyla lite väl tidigt. Det brukar kunna fungera om du anpassar platsen till vilken tid på året det är, så här tänker vi.

Skulle det vara som så, att du råkat ställt ut dina sådder av grönsaker och ettåriga av blommor redan i december eller januari i ditt kallväxthus? Då är överlevnadschanserna dessvärre inte lika stora som om du väntar till februari eller mars. Men det behöver inte vara helt kört, man kan ha tur. Det stora hotet är om det blir flera omväxlande väderperioder med plus- och minusgrader. Hos oss brukar det dock vara ganska omväxlande väder under december och januari, plus 10 grader ena veckan och minus 15 grader den andra. Rena döden för småplantor som kommit upp innan solen börjat att lysa på dagarna. Fast vissa år, om kylan är konstant, kan det gå väl och man få det att fungera riktigt bra.

Ställ dem utomhus om du sår tidigt

Bästa stället att ställa sina vintersådder på om man sår tidigt, är att ställa dem utomhus exempelvis i en pallkrage eller på ett gynnsamt läge vid en husvägg i söderläge. På det sättet följer dessa sådder den mest naturliga temperaturkurvan utomhus och lockas inte lika lätt att gro som i växthusets mer tillrättalagda miljö. Vår rekommendation är att man har askarna öppna ( alltså inga lock på dem) och vattnar eller slänger på snö lite då och då så att sådden inte torkar ut och dör.

Läs om hur vi sår spenat: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår

Vatten startar livet

Det är vattnet som sätter igång livet oavsett om det kommer naturligt, härstammar från snö eller vattnas med en vattenkanna. Så fort frön blivit blöta och det är plusgrader har de fått signalen att det är dags att vakna. Det innebär att man kan göra i ordning sina sådder tidigt på året och ställa dem redo i kallväxthuset utan att slänga snö på dem eller vattna dem. När man senare under vintern anar att tror att man passerat den mest omväxlande tiden är det bara att börja vattna eller kasta snö på dem.

Tips om vintersådderna gror för tidigt

  • Ha is i magen, många plantor som startar sitt liv utomhus eller i kallväxthus tål mer än man tror. Har man tur klarar plantorna kommande köldknäppar och utvecklas till härdiga plantor.
  • Märker du att småplantor dör av kyla kan du så en omgång till lite senare i samma askar eller bara låta dem stå kvar. Frön gror ojämnt och ibland tittar det upp eftersläntare.
  • Gör i ordning några nya byttor och krukor och så en omgång till sednare under vintern, för du har väl frön kvar? Man kan egentligen aldrig ha för många plantor, men det vet du väl redan 😉

Vill du läsa mer om hur man kan så på vintern har vi ett flertal inlägg om detta:

Vinter i tillsammansodlingen

Det där med vädret

Ett stort generellt problem för oss odlare är att SMHI och andra vädertjänster är lite så som filosofen Kirkegaard beskriver att vi förstår våra liv: ”Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges”. Det får till följd att vi odlare hela tiden arbetar i blindo, vi vet ju inte från vecka till vecka hur det kommer att bli. Först efteråt kan vi blicka tillbaka på vårt odlingsår och förstå hur vi borde agerat. Vissa år fungerar det mesta och andra år känns det som att man får kämpa i motlut. Att våga och chansa kan leda till större skördar och framförallt mer kunskap precis som att hålla tillbaka och fega ur. Vid tveksamheter, följ ditt hjärta!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *