Vi sår zinnia kallt

Zinnia i pallkrage samodling

Nu för tiden sår vi zinnia kallt och även om vi lyckats både i februari och i mars har vi på senare år haft som tradition att så dem under april! Då har ofta de riktigt kalla nätterna med flera minusgrader passerat. Adjö till halvdöde gängliga inomhusplantor som ska avhärdas. Enklare än så här kan det knappats bli. Pga den kalla våren i år, 2024, har vi skjutit på sådden fram till i slutet av april.

När man väl börjat att Odla kallt finns det ingen återvändo, så är det här en ny resa för dig finns det en stor risk att du fastnar. Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt, skrev vi för några år sedan. Det stämmer inte längre, nu det faktiskt över 90 % av alla växter. Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt mycket och ger fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras.

Det kan låta märkligt för en del, att det fungerar att så frön under kyla. Men ska man förvara frön under lång tid och vill behålla dess grobarheten bör man förvara dem torrt och i flera minusgrader. Så länge de är torra kan de i detta kyliga sova jättelänge, ja i årtionden om det vill sig väl. Men så fort fröna utsätts för väta, blir blöta och temperaturen höjs så startar groningsprocessen.

Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar.

Zinnia sås i grupper
Zinniafrön sår jag i grupper, så att de bildar tuvor.

Så här sår vi zinnia

När jag sår sommarblommor och kryddor sår jag fröna i grupper, 5 – 25 frön tillsammans, så att grupperna bildar tuvor. Jag vill nämligen att de ska växa i grupper på platserna där de senare ska bo, vare sig det är i en pallkrage, på friland, i blomsterlådor eller i krukor. En ensam basilikastjälk, anisisop, ett gräslöksstrå eller zinnia gör ingen glad. Bättre är att de har sällskap av ett gäng kompisar och bildar en kompakt tuva. Då stödjer de sig mot varandra och man får en bra färg- och formeffekt i odlingen.

Jag brukar tänka som så att om växten ska växa själv så som broccoli, vitkål, majrova mm bredsår jag dem i en kruka eller odlingsbehållare för att senare planteras en och en i enskilda krukor. Kryddor, ettåriga eller perenna blommor sår jag i grupper och plantera även om dem som grupper.

Läs gärna hur vi samodlar zinnia: Samplantera röd spetskål, sallat, zinnia och roseneternell

I år odlar jag alla sorter jag kommer över, precis som förra året och åren innan.

Att vara gränslös

Att vara en odlare innebär ofta även att man är gränslös gällande hur många sorter och växter man odlar. Det är som att man låter karaktärssvagheterna blomma ut lite extra och det kan man mycket väl unna sig. Det är himla svårt att begränsa sig genom att odla bara några enstaka sorters grönsaker och blommor och så mycket roligare att ta i så att man nästan spricker. Är du som jag, har svårt med att bemästra det gränslösa, tänk inte mer på det! Vi är många där ute som lider av denna karaktärsbrist och förvånade få av oss mår dåligt av det. I år odlar jag fler sorters zinnior än tidigare Det får bära eller brista.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Vi sår zinnia kallt”

  1. Profilbild för A-Maria Qvarzell
    A-Maria Qvarzell

    Dessa fina Zinnior hinner bara komma upp och börjar nästan blomma – men så kommer tveskärtarna och äter upp dem alla! Hopplöst! Försökt med fällor men inget fungerar!

  2. Fina blommor! 🙂

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *