Bekämpa skadedjur med MyrNIX

MyrNIX

Första gången vi använde oss av MyrNIX var våren 2019. Vår inomhusodling av gurka hade drabbats av spinnkvalster och lite som en blixt från klar himmel kom detta mineral in som räddaren i nöden. Det var första gången vi vann kampen mot spinnkvalster och det innebar att vi kunde fortsätta att odla gurka inomhus utan angrepp och skydda växterna i våra växthus. Den här artikeln är ett samarbete med företaget Tergent AB som tillverkar saluför MyrNIX och även SnigelNIX som vi skrivit om tidigare.

Vad är MyrNIX

MyrNIX består av kisel och är godkänt för ekologisk odling. Produkten är giftfri och består av ett fint pulver av kiselgur som krypande insekter inte kan bli resistenta mot. När insekterna kommer i kontakt med pulvret så torkar insekterna ut. Handhavandet går tillväga på det sättet att man skakar flaskan med locket på och sedan tar man av locket och puffar ut det finfördelade materialet där man vill ha det.

Läs mer om MyrNIX här: MyrNIX

Snigelproblem, läs mer här: Mördarsniglar – SnigelNIX vårt tysta vapen

Du hittar MyrNIX såväl i den fysiska så som den virtuella världen där du kan finna trädgårdsdetaljer och medel mot skadedjur tex på Granngården, RödCeder, Skadedjursexperten, Bolist, flugger,se, Bauhause, Gårdsman, XLbygg, Svenska foder osv.

Tänk på

Det enda du behöver tänka på när du använder MyrNIX är att inte andas in dammet när det far i luften då det kan irritera luftrören så som alla slags finfördelade partiklar kan göra.Vi löser detta genom att hålla andan när vi puffar ut materialet i växthus eller utomhus eller lägga ut det försiktigt som barriärer i fönster eller på valda platser, i synnerhet inomhus. När och om man vill få bort det fina vita dammet är det bara att skölja av det med vatten. Väl i jorden tillför kiselgur ämnet kisel som många växter gillar, i synnerhet gurkor.

Spinnkvalster inomhusgurka
Gurkdöden, när spinnkvalster kom in i vårt hem och gjorde det omöjligt att odla gurka.

Hur det började

Det var på en föreläsning i Norberg som två kvinnor berättade att de av en slump använt Kiselgur och produkten MyrNIX mot bladlöss framgångsrikt. Ursprungligen hade de använt detta mineral för att bli av med löss på sina höns men kreativa som de var, testade de även MyrNIX på löss som ger sig på växter och det fungerade lika bra. Efter föreläsningen, där jag flera gånger ondgjort mig över rådande situation i vårt gurkfönster, kom de fram och berättade sin historia. De tyckte att jag skulle testa detta mot spinnkvalsterna i vårt fönster.

Vid inomhusodling

Jag blev så glad att jag hade funnit ett motmedel mot angreppen i fönstret. Jag städade bort alla angripna plantor och smidde samtidigt planen för hur jag skulle gå till väga. Om man överhuvudtaget vill ha en chans att vinna över skadedjur behöver man göra på två sätt, arbeta förebyggande samt att anfalla på ett tidigt stadie. Det bästa är ju om uslingarna aldrig ens kommer till ens plantor och eller att man slår ut dem precis när de sätter tänderna i växterna.

Efter att jag hade tvättat fönstret bytte jag objektiv på vår kamera till ett makroobjektiv och fotade fönsterglaset på ett par ställen, jorå det fanns odjur kvar och det värsta är ju att spinnkvalster kan gå i dvala. Finns det inga växter för tillfället så går de och lägger sig och vaknar nästa år när du kommer med nya fina växter.

Steg 1: Tvätta och bygg barriär

Jag tvättade fönstret samt fönsterkarmen ytterst noga och tog bort allt odlingsmaterial och diskade krukor, pinnar och allt annat som varit i närheten av angreppet. Gardinerna hamnade i tvättmaskinen! Jag satte en ny omgång gurkfrön i ett annat rum under växtbelysning och begav mig till Granngården för att köpa MyrNIX. Väl hemma strödde jag ut MyrNIX pulvret försiktigt på insidan av fönstret som en barriär eller mur, ca 1 cm hög.

Steg 2: Använd en offerväxt

Sedan gick jag in med en annan slags växt som spinnkvalster älskar, en basilika. Jag ställde basilikan en bit in på fönsterbrädan och gjorde som en landgång av en lång odlingspinne där jag strödde MyrNIX ovanpå. Basilikan fick stå själv i fönstret och efter en vecka kunde jag inte se några angrepp på bladen. Gurkorna ställdes ut på samma sätt som basilikorna, en bit ifrån fönsterglaset. Jag passade också på att rulla snöret som jag fäster i övre fönsterlisten i lite MyrNIX ifall något spinnkvalster skulle få för sig att använda snöret.

Utomhus och i växthus

Vi använder även MyrNIX främst i växthus och ibland utomhus. Utomhus använder vi Myrnix bara punktvis och mer sällan, då naturliga fiender decimerar angrepp skapligt bra. Men vid lokala angrepp där vi ser löss i stora kolonier som angriper tex aklejruta, kronärtsskockor, chili, rosor, paprika och aubergine kan det ibland bli några puffar. Då sprayar vi ett ymnigt men ändå ett koncentrerat moln där lössen håller till, viktigt är att spraya både under och ovanpå bladen.

Spinnkvalster

Utomhus har vi aldrig haft problem med spinnkvalster men i vårt växthus brukar de dyka upp som ett brev på posten. Kvalstren ligger ofta i dvala över vintern och har man väl fått in dem där blir man oftast inte av med dem. Genom att behandla gurk- och melonplantorna både innan spinnkvalsterna dyker upp och på de tidigt angripna plantorna, ser vi till att vi får ha våra växter ifred. Man får antagligen inte bort alla kvalster men man håller dem tillräckligt begränsade så att plantorna inte dör och kan ge skörd.

Tänk på: Det är på undersidan av bladen de lever sina liv och sitter och gnager. Det är där MyrNIX dammet behöver hamna.

Att behandla med MyrNIX mot spinnkvalster är MyrNIX/ kiselgur har verkligen gjort det möjligt för oss att odla dessa känsliga växter både inomhus och i växthus.

Den här artikeln är ett samarbete med företaget Tergent AB som tillverkar saluför MyrNIX och även SnigelNIX som vi skrivit om tidigare. Tänk på att läsa på förbpackningarna innan du använder produkterna. Myrnix ska inte användas där du har insekter du vill värna om.

Du hittar MyrNIX såväl i den fysiska så som den virtuella världen där du kan finna trädgårdsdetaljer och medel mot skadedjur tex på Granngården, RödCeder, Skadedjursexperten, Bolist, flugger,se, Bauhause, Gårdsman, XLbygg, Svenska foder osv.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Bekämpa skadedjur med MyrNIX”

  1. Profilbild för Eva-Lisa Persson
    Eva-Lisa Persson

    Kan det hjälpa mot vita flygare resp sköldlöss?
    Har tyvärr fått vita flygare på mina inomhustomater (yellow balcony) i år.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja testa, vem vet.

  2. Profilbild för Elisabeth
    Elisabeth

    Hej, har en liten fråga. Köpte Myrnix och läste när jag kom hem hur och när man inte ska använda medlet i samband med mat mm. Tänker då hur ska jag behandla mina grönsaker då?

    Tacksam för svar.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Du kanske tänkte lite fel, de menade kanske mat som du ska äta just för tillfället.

  3. Profilbild för Linda Engström
    Linda Engström

    Funkar de mot tvestjärtar tex på dahlior? Om man puffar i jorden?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Testa och berätta, vi har inte haft detta problem.

  4. Profilbild för Ewa Brunstedt Eriksson
    Ewa Brunstedt Eriksson

    Jag använder även myrnix i min kamp mot sorgmyggor. Detta tillsammans med gula klisterfällor, vattna underifrån och nemablom. När jag ser sorgmyggor så puffar jag ut myrnix på jorden. Har fungerat bra under ett par år! Hade tidigare stora problem med sorgmyggorna.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Intressant att veta, tack för att du delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *