Din varukorg är för närvarande tom!
Vi förkultiverar dill

Bakom den fjortonde luckan har vi placerat dillen. En odlingssäsong utan dill är otänkbar. Vi vintersår, vårsår, samodlar, direktsår och serieodlar dill. Vi njuter av den som liten och som stor och av dess kronor och frön. Dill passar nästan till allt.
Det var utanför en liten redskapsbod på en kolonilott i Katrineholm jag njöt av dillen som grönsak för första gången. Ishan som ägde lotten och odlade där kunde slänga ihop den mest sagolika och enkla salladen med grödor från sin kolonilott, alla hastigt sköljda under vattenposten bredvid grusgången. Ofta toppade han salladen med ett par hårdkokta ägg i klyftor, lite salt och några stänk olivolja. Att sitta där på en alldeles för liten campingstol med en tallrik av hanns sallad, en brödskiva, ett glas Italienskt lantvin och något från hans grill hör till mina absoluta häftigaste smakminnen. Det är få restauranger som kan slå denna upplevelse och dessa smaker. Det var där min odlarresa fick den där extra näringen för att komma igång och det var där jag upptäckte att dillen var något mycket mer än torra kvistar på moset från gatuköket och som krydda till kräftorna. Där och då föddes en grönsak som jag än idag håller som en av de underbaraste.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi sår dillen under vår och sommar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Vår-och sommarsådd: april–juli
1. Fyll en odlingsbehållare med planteringsjord till ca 1 cm från kanten.
2. Fördela frön i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
3. Strö 1 cm planteringsjord över fröna. Platta inte till jorden utan låt den vara luftig.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne, som du sticker ner i jorden.
5. Ställ behållaren i ett odlingstråg.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

8. Kontrollera sådden varje eller varannan dag. Vattna antingen försiktigt ovanifrån så att det rinner ut lite vatten i odlingstråget, eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten kommer de behöva.
9. När plantorna är 10–20 cm är det dags för slutplantering.
____________________
Varje år måste vi göra den här potatissalladen minst en gång. Den innehåller senap och dill och är så där härligt somrig i sin smak. Klicka på bilden så kommer du till vårt recept.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar