Vi bygger jord med Skogens biokol – erbjudande!

Skogens biokol hos Farbror Grön

Under denna vår har vi inlett ett samarbete med ett spännande företag,  ”Grillkol.se”, som förutom grillkol även tillverkar biokol. Under de senaste åtta åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat och nu testar vi Skogens biokol i våra odlingar. I det här inlägget bygger vi en ny pallkrage från grunden.

För några år sedan lyssnade vi på ett radioprogram där det talades varmt om biokol. Detta svarta guld sades kunna ersätta eller vara ett komplement till organiskt material och bli som ett batteri för näring och vatten om det tillfördes till jorden. Vi som till största delen odlat i relativt lätta jordar, sand eller torvbaserade jordar, blev riktigt nyfikna. Vi anade att detta kunde hjälpa oss med en av våra största utmaningar – att få jorden att behålla både fukt och näring .

Första åren gjorde vi egen biokol i majbrasan för att sedan när vi startade Takfarmen tillsammans med vår vän Christopher, köpa på oss biokol på stora pallar. Vi laborerade en del innan vi hittade en bra balans mellan olika jordmaterial. Farbror Gröns jordrecept av säckmaterial var skapad och vi odlar i samma jord för åttonde säsongen i rad. Nu när vi bygger vi ut skogsträdgårdens pallkrageodling passar vi på att berika jorden med biokol.

I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden : farbrorgron10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 30 juni.

Berika pallkragejorden med biokol.
Nu är det dags att bygga ut i skogsträdgården.

Dubbla pallkragar

De allra flesta pallkragar vi odlar i är dubbla och rymmer 400 liter. Vi tycker att det är en bra storlek både höjdmässigt och volymmässigt, speciellt då vi odlar ovanpå stening och sandig jord. Då finns det gott om material att växa i och det gillar både rotfrukter, potatis och gurkväxter. Vid volymen 400 liter vet man att det finns plats för växternas rötter. När vi bygger pallkragar direkt på marken har vi alltid öppet i botten, vi lägger ingen markduk eller liknande. På sin höjd wellpapp eller tidningar.

Odlar man på en bördig jord, tex en tung lera, kan man många gånger nöja sig med en pallkrage om man tycker att det fungerar höjdmässigt och estetiskt. Generellt kan man säga att har man öppet i botten, så att växternas rötter kan få växa neråt som de vill, kan rötterna många gånger söka sig ner och finna näring ifall det skulle saknas i pallkragens jord. Något som är otroligt vanligt då många gödslar för dåligt.

Ensilage i botten

I skogsträdgården har vi i princip fri tillgång på ensilage ( hösilage) då vi då och då kan köpa eller få en stor rundbal. Ibland är balarna hela och ibland är de trasiga och lite småmögliga. Vi lägger ensilaget i botten av pallkragarna som en näring- och fuktreserv för framtiden .

Skogens biokol i pallkrage
För att skapa en lucker och bra jord är det toppen om man blandar flera olika slags jordar, om man har möjlighet.

Jordbyggandet

Den här pallkragen kommer att bestå av två skottkärror med grönsaksjord som jag tidigare köpt från ett jordföretag som levererat den med lastbil. Denna jord består av 60 % sand och lera. Det är en tung jord som ger rejält med massa. Till den tillsätter jag två påsar biokol från skogens grillkol, tre till fyra säckar planteringsjord och ibland lite extra enslige som ett övre lager i pallkragen.

Man kan laborera fritt med proportionerna, en eller två biokolssäckar. Det går även att tillsätta barkmull, kogödsel på säck istället för den kraftiga jorden jag köpt från ett jordföretag. Att endast använda planteringsjord på säck kan gå bra det första året, speciellt om du tillför två säckar biokol. Men det är att rekommendera att lägga in andra material samt olika grovlekar av jordprodukter för att få en hållbar jord över lång tid. Detta behöver inte ske vid anläggandet utan kan ske löpande framöver.

OBS: Vi byter aldrig jorden i våra pallkragar. Den är för evigt och vi arbetar med att förbättra den för varje år som går. Att blanda i organiskt material så som ensilage, löv, fallfrukt, kompost, gräsklipp mm är att mata jorden och hålla den i fin form.

Hönsgödslet är de större kornen till vänster och grönskasgödslet de lite mindre kornen till höger.

Näring – det många faktiskt glömmer

Tillförsel av för lite näring är det enskilt största problemet jag stöter på bland odlare, nya som erfarna. Det spelar egentligen ingen roll vad det är för slags näring du tillför. Man kan använda flera olika sorts djurbajs, köpt gödsel, brygga olika slags gödselvatten och man kan täckodla med färsk gräsklipp och många gånger helt slippa att tillföra gödsel. Vi använder sedan flera år tillbaka en blandning av pelleterat hönsgödsel och grönsaksgödsel till i princip alla odlingar, friland som pallkragar. Dessa gödselet ger bra effekt samt är lätt att dosera.

Till en dubbel pallkrage tillför vi, vid anläggandet och vid varje vår inför utplantering och sådd mellan 5 – 8 dl pelleterat hönsgödsel och lika mycket grönsaksgödsel. Det lägre värdet för tex rotfrukter och sallat och det högre för tex kål, majs, tomat och gurkväxter. Hönsgödslet står för snabb kväve och grönsaksgödslet för ett högre innehåll av kalium och fosfor. Kväve får det gröna att växa och kalium och fosfor gör dina grönsaker sötare samt främjar blom- och fruktbildning. För bladgrönsaker kan du minska ner grönsaksgödslet med 70% så att du har mest hönsgödsel, då bladgrönsaker inte behöver lika mycket fosfor och kalium.

Första pallkragen klar och nästa på gång,

Det känns härligt att bygga ut med några fler enheter i skogsträdgården i år. Det är nämligen så att vi odlare oftast expanderar och det är inget att skämmas över. Det bara är så. Så gör dig själv och andra en tjänst. Sluta lova att du ska dra ner på odlandet. Det kommer ju aldrig hända.

Johannes Wätterbäck

Fakta biokol

Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.

Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel gör. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i ca 2000 år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.

I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden : farbrorgron10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 30 juni.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vi bygger jord med Skogens biokol – erbjudande!”

 1. Profilbild för Cathrine
  Cathrine

  Hej och tack för all kunskap ni delar med er av här.
  Får jag ställa en urbota dum fråga? Eftersom biokolets effekt kvarstår i tusentals år i jorden, gräver man då ner det ”en gång för alla” i sin pallkrage, på friland eller rabatt? Dvs man tillsätter inget nytt biokol inför varje odlingssäsong?

  Från en vill-veta-exakt-nörd-, Cathrine

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det stämmer att man endast behöver tillsätta biokolet en gång, under förutsättning att man tagit tillräckligt. I annat fall kan man behöva fylla på lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *