Din varukorg är för närvarande tom!
Vårens läckra tillbehör

”Titta vad jag har med mig från Skogsträdgården, en vårskörd av funkia, sparris och strandkål. Ska vi lyxa till det idag Theres?” Tillsammans gjorde vi världens godaste tillbehör.
Varje vår när knoppar, stjälkar och fina små blad tittar upp i våra odlingar blir man så himla lycklig över allt gott man kan laga till och äta. Att odla egna ingredienser till matlagningen ger starka matupplevelser på flera plan. Att det är egenodlat är i sig en stor upplevelshöjare som per automatik brukar göra att det smakar mycket godare än inköpta råvaror från matbutiken. Har man utöver det ansträngt sig för att hitta extra goda grönsaker att odla, kan man få hamna i himmelriket lite då och då.
Ofta kanske man tänker att grönsaker ska ingå i sallader eller vara delar av maträtter. Vi känner ofta för att njuta av grönsakerna var och en för sig och då gör vi smårätter som vi använder som tillbehör.

Sparris
Vår sparris är odlad från frö och har efter några år börjat ge oss en hyfsad god skörd varje vår. Kruxet är dock att vi inte kan vara i vår sparrisodling dagligen och hålla koll på sparrisstänglarna. Missar man att skörda sparris under rätt tid, så växer det sig stora istället. Det fina med sparris är att den är perenn och ger skörd varje vår.
Sparris blir god nästan hur man än tillreder den. Ja även färsk är den fantastiskt god och knaprig. I köket fräser vi den oftast i rapsolja på ganska hög värme så att den får färg. Vi kokar den inte innan utan steker den färsk. När den ser klar ut lägger vi den på ett fat eller liknande, pressar över citron, strör över örtsalt och hyvlar över en god och lagrad ost, helst parmesan. Med potatisskalare blir det tunna och fina ostskivor.

Strandkål
Jag tror det var efter ett Gotlandsbesök då vi hittade enorma kålplantor invid stranden, som vi blev nyfikna på att odla strandkål. På Gotland är strandkål fridlyst och för att få smaka om den verkligen var så delikat som vissa hävdar, tänkte vi att det nog var enklast att odla själv. Första året grodde inget av de inhandlade fröna, men året därpå vintersådde vi nya strandkålsfrön och dessa växte upp fint.
Nu har de levt i Skogsträdgården i tre år och förra året gjorde vi som vi läst. Vi satte hinkar över dem, likt man gör för att frambringa glasrabarber. På så vis blev stjälkarna långa, ljusa och mjälla. Vid spisen fräste vi stjälkar och blad i rapsolja på ganska högvärme så att bladen blev knapriga. Innan servering toppades kålen med rostade pumpakärnor, örtsalt och lite citronstänk.

Funkia
Att äta funkiaskott är en riktig delikatess. Alla funkior är ätbara men det sägs att doftfunkior är de godaste. Vi har några enorma plantor i skogsträdgården, men vad de heter vet vi inte riktigt. När skotten sticker upp som spjut ur backen kan man skörda. I likhet med sparris och strandkål blir funkia godast som fräst, gärna i rapsolja och kryddad med örtsalt och pressad citron. I smak påminner ett tillagat funkiaskott mest om sparris. När vi skördar brukar vi tänka att vi inte vill skörda hela plantan. Vi vill ju kunna njuta av dess fägring i rabatten och kapar man rubbet så blir det ju inget vackert bladverk just detta år. Vår funkia-regel brukar vara att vi endast tar några skott i ytterkanterna av plantorna.

Dillsmör
Smaksatta smör har vi nästan blivit beroende av. Här har vi gjort ett av vår vintersådda dill. Till ovannämnda anrättningar passar ett dillsmör väldigt bra. Man kan ju blanda en massa olika kryddväxter i ett smör, men ibland är det också trevligt att endast välja en. När vi gör smaksatta smör utgår vi oftast från hur mycket smör vi vill ha. Sedan blandar vi ner finhackade örter och saltar med örtsalt tills vi tycker att smöret ser fint ut och smakar gott. Ett smaksatt smör går utmärkt att frysa.
Läs också: Ramslökssmör, Örtsmör med blandade örter och Basilikasmör.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar