Din varukorg är för närvarande tom!
Vår egna rödbetssallad

En egen rödbetssallad går snabbt att göra och dessutom blir den mycket godare än köpt. Denna sats fyller burken på bilden och dessutom blir det några matskedar över.
Herre min skapare vad gott det blev! Som alltid är egentillverkad mat så svårslagen i både smak och känsla. Tidigare i år, när jag la in några burkar rödbetor, kryddade jag en av burkarna lite extra med kryddnejlikor, faktiskt med det här receptet i åtanke. Det var som att andas in ett andetag jul när jag öppnade locket på burken. Tillsammans med egenodlad pepparrot och inlagda gurkor från tillsammansodlingen bestod denna underbara sallad av hela tre ingredienser vi odlat 18 meter ifrån vår vår ytterdörr i staden. Sådant får mig att få gåshud! Oavsett om du odlat grödorna själv eller inte, tror vi att du kommer kunna njuta i stora drag. Vi önskar dig en smakrik jul.
Ingredienser
- 400 g inlagda rödbetor
- 1 dl finhackad ättiksgurka
- 1 lagom stort äpple
- 1 halv liten rödlök
- ca 1 dl creme fraich
- 1 dl majonnäs
- 2 msk riven pepparrot
- salt
- svartpeppar
- en skvätt senap
Gör så här: Hacka rödbetorna, rödlöken, äpplet och blanda i en skål. Blanda ner pepparrot, senap, crème fraich, majonnäs och kryddor. Blanda väl. Det går att servera direkt, men smakerna blandar sig bättre om det får stå i kylskåpet över natten. Håller upp till en vecka i kylskåpet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår egna rödbetssallad”
Påminner om mina barndoms jular.Creme fraiche fans inte då.Vi hade hacka urvattnad saltsil i och kallade det för Sillsalad,mycket gott.
Jättegod!
Om man inte kan äta creme fraiche (mjölkprotein)? Cashewgrädde?
Ja då kan man experimentera med sådant, det finns ju en uppsjö av färdiga produkter och grejer man kan göra själv. Berätta vad du använt så att fler får reda på det :).
Jag tål inte mjölkprodukter. Det funkar fint med bara majonäs . Kokosyoghurt blir nog bra oxå .
Lämna ett svar