Din varukorg är för närvarande tom!
Tteokbokki – koreansk streetfood (glutenfri)

Tteokbokki är en koreansk kryddig sidorätt vars huvudingrediens är ricecakes. Förra veckan testade vi att tillaga rätten och resultatet blev fantastiskt.
Jag såg maträtten Tteokbokki i ett utskick från en sida jag handlar asiatiska livsmemedel ifrån och även prenumererar på. En bild och ett recept på den koreanska rätten Tteokbokki. Jag gick igång på alla fyra på direkten, det såg så krämigt och gott ut. Som en variant på en italiensk pastarätt i koreansk stil, där själva pastan består av glutenfria ricecakes och där såsen utgörs av två väldigt populära koreanska kryddor, gochujangchilipasta och gochugaru / koreanskt chilipulver. När jag berättade för vår dotter om denna maträtt lät hon meddela att den har hon sätt på Tik tok flera gånger.


Ibland blir jag så trött på matlagning och på mig själv och min tidvisa brist brist på kreativitet. Ibland känns det som att jag inte kan komma på någonting nytt i köket, det blir bara gamla standardrätter och det känns som att jag gör dem halvhjärtat. Dessa dagar eller veckor utan inspiration skulle jag allra helst vilja ha ett piller eller två att knapra på, där allt nyttigt finns så att jag slipper tänka på matlagande tills lusten sakta återvänder.
Kanske är familjelivet en del av att jag tappar kreativiteten gällande matlagandet, man ska ju alltid prestera och laga något varje dag, vare sig man vill eller har lust, även om våra barn är sjukt duktiga på att hjälpa till. Så när en ny rätt, ingredienser eller teknik flörtar med mig och det gnistrar till, då kör jag bara och oftast har jag märkligt nog redan börjat älska den nya rätten innan jag ens lagat den. Det är som att jag vet att den kommer att smaka bra och ställer in mig på det.


Föga förvånade smakade därför Tteokbokki otroligt gott och jag kände redan efter första försöket att det här är en rätt som kommit för att stanna, en perfekt rätt för den asiatiska buffén eller som ett kryddstarkt tillbehör till våra sushimiddagar. Jag lagade nästan strikt efter receptet på sidan även om jag trixade lite på egen hand. På bilderna precis ovanför kan du skönja de flesta ingredienser jag använde inkl egenskördade paprikor. Paprikorna stekte jag i tunna ringar för sig och hade som tillbehör, supergott. De populäraste tillbehören enligt receptet jag följde skulle vara lite nudlar, gräslök och eller rostade noriflakes. Jag tyckte alla tillbehör passade bra och i framtiden ska jag experimentera med fler. Det här var en mycket god grundrätt!
Ingredienser till Tteokbokki
- 1 liter vatten
- 400 g ricecakes
- 70 ml gouchuyang/ koreansk söt medelhet chilipasta.
- 1 msk gochuogaru / koreansskt medelhett chilipulver,
- 1 bit, mindre delat ark kombu ( japansk saltat sjögräs), kan uteslutas men det är riktigt gott så det är lite synd.
- 2 msk Youndo, vegansk japansk buljong ( kan bytas till grönsaksfond).
- Dashi, i det här fallet 2 påsar instant dashi en slags buljong baserad på rökt bonitofisk och kelp, kan ersättas med lite extra grönsaksfond.
- Lite salt efter tycke och smak.
- Salladslök eller gräslök till garnering, i mitt fall egen perenn piplök.
Gör så här: Koka upp vattnet tillsammans med kombun, youndon och dashin ( alt grönsaksbuljong). När vattnet kokar häll då ner gouchuang, gochuogarun och 400 g ricecakes samt ett par salladslökar om du har. Koka på medelvärme, mellan 15 – 20 min tills innehållet börjar tjockna och ta upp salladslök och kombun. Fortsätt därefter koka innehållet så att såsen tjocknar och du kan tänka dig att rispastan och såsen ”enkelt” går att äta med ett par pinnar. När du anser att rätten är klar är det dags att hälla/ stjälpa upp den på ett uppläggningsfat och garnera med finhackad gräslök/ piplök eller luftlök, lite nudlar och noriflakes.
Fler asiatiska recept
- Asiatisk buffé
- Sushi ”vegetarisk” göra själv
- Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak
- Satay – vegetariska spett med jordnötssås
- Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
- Kimchi
Smaklig måltid / Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Tteokbokki – koreansk streetfood (glutenfri)”
[…] Detta är en populär koreansk rätt med sega riskakor. Farbror Grön beskriver tteokbokki som en koreansk variant av pasta, fast med riskakor istället för […]
Lämna ett svar