Torka äppelskivor som Karin

Karin är en av mina äldsta odlarvänner. Vi träffades över en funkia 1994 och sedan dess har vi berikat varandras våra odlarliv med våra gröna äventyr. Karin är fenomenal på att laborera, experimentera och skapa smarta och enkla lösningar. Det gäller allt från odlingstekniker, bygga nya odlingsplatser, skapa olika slags gödsel och ta till vara skördarna från vad både träden och köksträdgården ger.

Äppelgård med två sorter

Sedan 15 år tillbaka lever Karin på en gammal äppelgård där en hel del av originalträden fortfarande växer och ger frukt. Det är i huvudsak Melon- (småländskt citronäpple) och Åkerö- träd som står i och kring hennes odlingar. Enligt mig är det kanske två av de godaste äppelsorterna man kan tänka sig. Båda ger sen skörd och melonäpplet går dessutom att lagra länge. Genom Karin och hennes äppelgård  har jag kommit fram till att melon troligtvis är den bästa äppelsorten för oss självhushållare. Äpplet passar till allt från färskkonsumtion till paj, mos, äppelringar och äppelcidervinäger.  Karins lagringsrekord är att lagra melonäpplen till midsommar i sin jordkällare i förslutna hinkar, men just detta ska jag berätta lite mer ingående vid ett senare tillfälle. Nu ligger fokus på Karins fenomenalt effektiva sätt att torka äppelringar, med hjälp av en helt vanlig tokställning för kläder och lite tankeverksamhet.

Grillpinnar och torkställning

Alla som torkat äppelringar i en vanlig bordsapparat för torkning vet att det tar en hel del tid att torka 10 – 20 kg äpplen. Karins metod är långt mer effektiv och förbrukar inte lika mycket energi.. Genom att använda en torkställning för kläder, där hon först trär in äppelringarna i bambugrillpinnar och lägger dem på tvären, får hon plats med otroligt många ringar. Eldar hon i öppna spisen kan hon ställa ekipaget närmare värmen och då skyndas torkningen på. På den översta bilden står torkställningen vid ett fönster där hon även har ett element. Genom att vrida runt torkställningen mot elementet skyndar hon på torkningen en aning.

Bananflugor

Skulle man ha problem med bananflugor som vill åt äppelringarna kan man hovra med dammsugaren lite då och då ovanför dem och på det sättet få bort dem. Ställer du dessutom ut ett par glas med honung, diskmedel och äppelcidervinäger där du bor kommer en del bananflugor hamna där. Ju snabbare du får äppelringarna att torka desto färre problem får du med eventuella bananflugor.

Äppelringar på rad uppträdda på grillpinnar.

Här ser man tre olika nivåer av äppelringar som torkar på Karins ställning, nästan färdigtorkade, torkade i ett dygn och nyligen skivade äppelringar. Där det försvinner några torra kommer strax en ny laddning färska och så håller Karin på under hösten tills hon anser att hon fått ihop för sin årskonsumtion.När man anser ringarna vara torra nog för att lagra dem, stjälper man ner dem i en papperspåse och låter dem ligga luftigt. De håller i flera år om man förvarar dem rätt.

Obs! Se verkligen till att äppelringarna är torra innan du lagrar dem. Det är så otroligt trist om ringarna skulle börja mögla och du blir tvungen att slänga dem.

Vad gör man med så mycket äppelringar?

Med mängder av torkade äppelringar kan man göra en hel del. I vår familj älskar vi äppelringar och mestadels äts dem som naturgodis. I de torkade ringarna finns mycket fibrer bevarat och det kan vara en god idé att inte äta för mycket. Till julen blir det gott att göra egen glögg genom att blanda äppelmust, torkade äpplen och glöggkryddor. De torkade äpplena kan också bli basen i en fruktsoppa. Om man gör egen granola blir det extra gott tycker vi om man tillsätter bitar från torkade äppelringar.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Torka äppelskivor som Karin”

 1. Profilbild för Claire Lieberath
  Claire Lieberath

  Hej,
  Hur lyckas man med konststycket att få hela äppelringar???
  Hälsningar
  Claire

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Du får experimentera fram detta och knäcka koden och berätta för oss när du lyckats.

   Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *